S-a aprobat legea: Gradinita devine obligatorie de la anul

/ / Modificat: 2019-03-12 09:52:13

Senatul a adoptat legea care prevede ca grupa mare de gradinita si ultimele clase de liceu vor fi obligatorii.

Pana acum invatamantul obligatoriu incepea la clasa pregatitoare si se incheia in clasa a X-a. Asta inseamna ca elevii erau obligati sa stea in scoala 11 ani.

gradinita-obligatorie

Astfel, din toamna, grupa mare de la gradinita devine obligatorie si copiii nu mai pot merge direct la clasa pregatitoare. Si elevii mai mari de 16 ani vor fi obligati sa stea in scoala pana in clasa a XII-a.

In opinia unor specialisti, aceasta lege este una controversata, pentru ca ar fi vorba despre o metoda prin care Ministerul ar incerca sa mentina catedrele profesorilor in mod artificial, pe fondul scaderii demografice si pe fondul celei mai mari rate a abandonului scolar din Europa - 2 din 5 elevi nu termina liceul, potrivit statisticii oficiale.

Cel mai probabil vor exista penalitati pentru parintii care nu isi dau copiii la gradinita la 5 ani sau pentru cei care pleaca din scoala mai devreme de clasa a 12-a. Deocamdata, Legea pleaca spre promulgare.

Din 2023, si copiii de 4 ani vor fi inscrisi in mod obligatoriu la gradinita, iar pana in 2030 va deveni obligatorie si grupa mica.

Taguri Gradinita Gradinita copii Gradinita obligatorie

Articole recomandate

Citeste si despre