Prescolarii NU vor purta masca! Ghid de functionare pentru gradinite in pandemie

/ / Modificat: 2020-08-20
Prescolarii NU vor purta masca! Ghid de functionare pentru gradinite in pandemie

Prescolarii nu vor purta masca sanitara si vor merge zilnic la gradinita in anul scolar 2020-2021 daca acest lucru va fi permis de contextual epidemiologic in pandemia COVID-19. Ministerul Sanatatii a identificat trei scenarii de risc: verde (risc redus), galben (risc mediu) si rosu (risc major); in acest ultim caz activitatea gradinitelor se va desfasura exclusiv online.

Proiectul privind normele sanitare pentru redeschiderea unitatilor de invatamant preuniversitar in 14 septembrie stipuleaza clar regulile de functionare a gradinitelor in contextul pandemiei COVID-19. Spre deosebire de normele aplicabile in scoli, pentru elevii din invatamantul primar, gimnazial si liceal, in gradinite nu va fi obligatorie purtarea mastilor de protectie de catre copii, ci doar pentru personalul didactic si nedidactic.

Ministerul Sanatatii a elaborat trei scenarii, in functie de rata incidentei cumulate a coronavirusului (numarul total de cazuri noi din ultimele 14 zile, raportat la 1000 de locuitori):

Scenariul 1 (verde, risc scazut) - daca rata incidentei cumulate este sub 1/1000 locuitori

Scenariul 2 (galben, risc mediu) - daca rata incidentei cumulate este intre 1-3/1000 locuitori

Scenariul 3 (rosu, risc major) - daca rata incidentei cumulate este peste limita de alerta de 3/1000 locuitori

In primele doua scenarii, toti prescolarii vor putea merge la gradinita, 5 zile pe saptamana, dupa reguli clar stabilite, menite sa le asigure siguranta si sa previna raspandirea coronavirusului. Prescolarii vor trebui sa pastreze distanta de un metru intre ei, educatorii avand sarcina sa supravegheze respectarea acestei reguli. Totodata, nu se vor intreprinde activitati care presupun contact fizic sau micsorarea distantei de siguranta intre copii; accesul si iesirea din unitati se va face pe mai multe usi si pe trasee prestabilite, cu respectarea distantarii fizice.

In scenariul rosu, insa, activitatea unitatilor poate fi suspendata de CJSU/CMBSU, in functie de existenta transmiterii comunitare in localitate, de numarul de focare existente in unitatile de invatamant din localitate si de alte criterii de risc; activitatea se va desfasura exclusiv online.

Scenariul verde si scenariul galben, identice pentru preşcolari

Daca in cazul scolilor in scenariul doi elevii vor merge doar prin rotatie la cursuri, urmand ca una sau doua saptamani sa invete la distanta, cu exceptia celor din clasele primare si din clasele a VIII-a si a XII-a, copiii de gradinita nu vor ramane acasa decat daca situatia lor medicala o va impune

Iata ce prevad scenariile verde si galben:

Numarul de copii care merg la gradinita in acelasi timp: 100%

Numar de zile la gradinita / saptamana: 5

Ore online ca alternativa la invatamantul fata in fata: 0

Intrarea si iesirea in/din gradinita: Intrarea esalonata la intervale orare stabilite in functie de zone sau de

cladiri. Intrarea prin mai multe usi de acces. Trasee prestabilite de intrare, deplasare in interiorul gradinitei si de parasire a gradinitei. Pastrarea distantei de 1 m intre copii.

Triaj epidemiologic zilnic, la intrarea in gradinite: Se verifica starea de sanatate.

Prezenta persoanelor terte in gradinita: Interzisa

Distantare fizica (1 m): Obligatorie in timpul programului si in pauze

Purtare masca: Nu este recomandata pentru copii. Se impune, insa, pentru intregul personal.

Igiena mainilor: Foarte frecventa. Se asigura sapun, prosoape de hartie si apa curenta, dezinfectat pe baza de alcool.

Utilizarea infrastructurii si a salilor de grupa potrivit principiului "O sala = o grupa": Dezinfectare si aerisire frecventa. Exista o sala speciala pentru izolarea copiilor care prezinta simptome pe durata programului, pana la sosirea parintilor.

Utilizarea diverselor materiale in gradinita: Utilizarea normala. Dezinfectare zilnica. Repartizarea individuala, pe cat posibil. Fara jucarii de acasa. Interzis schimbul de obiecte personale.

Activitati sportive: Doar anumite jocuri sportive, exclusiv in aer liber. Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activitati care implica schimbul de obiecte.

Activitati de grup (intalniri, serbari si altele): Vor fi eliminate activitati care conduc la reducerea distantei intre copii; limitarea interactiunii intre grupuri de copii

Scenariul rosu inchide gradinitele

Scenariul rosu poate fi aplicat la nivel local, ca urmare a unei hotarari a autoritatilor competente, in cazul constatarii unei transmiteri comunitare ridicate a virusului, sau la nivel de unitate, in cazul in care se formeaza un focar de infectie.

Ce prevede scenariul rosu:

Numarul de copii care merg la gradinita in acelasi timp 0%

Numar de zile la gradinita / saptamana: 0

Ore online ca alternativa la invatamantul fata in fata: DA

Intrarea si iesirea in/din gradinita: Suspendata

Triaj epidemiologic zilnic, la intrarea in gradinite: Nu este cazul

Prezenta persoanelor terte in gradinita: Suspendata

Distantare fizica (1 m): Nu este cazul.

Purtare masca: Nu este cazul.

Igiena mainilor: Foarte frecventa.

Utilizarea infrastructurii si a salilor de grupa potrivit principiului "O sala = o grupa": Suspendata.

Utilizarea diverselor materiale in gradinita: Utilizarea metodelor de predare online.

Activitati sportive: Suspendate

Activitati de grup (intalniri, serbari si altele): Organizarea activitatilor de grup online.

Triaj epidemiologic si declaratie pe proprie raspundere

Triajul epidemiologic se va realiza in prima zi de gradinita, cand prescolarii vor prezenta si o declaratie pe proprie raspundere semnata de parinti – DESCARCA FORMULAR.

Documentul va atesta faptul ca in ultimele 14 zile copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios, posibil COVID-19, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 si nu a venit in contact cu persoane testate pozitiv. Parintii isi iau, prin declaratie, angajamentul ca nu vor aduce copilul in colectivitate in vreuna dintre situatiile descrise.

Declaratia conditioneaza primirea copilului in colectivitate si va fi prezentata de parinti atat la inceputul anului scolar, cat si dupa o perioada de absenta, dupa vacante, ori dupa o eventuala suspendare a cursurilor in clasa sau in unitatea de invatamant respectiva, cauzata de pericolul de contaminare cu SARS-CoV-2.

Parintii vor face zilnic triajul epidemiologic observational, la domiciliu, masurand temperatura corporala si apreciind starea de sanatate a copilului. Daca vor constata temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius, simptomatologie specifica infectarii cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultati de respiratie, diaree, varsaturi) sau alte boli infecto-contagioase nu vor duce copilul la gradinita.

In cazul infectiei confirmate cu coronavirus sau al intrarii in contact direct sau apropiat cu o persoana infectata, copilul nu va fi dus in colectivitate si va fi anuntat educatorul.

Preşcolarii care fac parte dintr-un grup de risc (boli respiratorii cronice severe, obezitate severa, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, tratament imunosupresiv) vor reveni la gradinita doar cu aviz si recomandari specifice ale medicului curant si cu acordul scris al parintilor. In cazul in care situatia o impune, reprezentantii unitatii de invatamant vor identifica, dupa caz, solutii pentru urmarea cursurilor la distanta sau in conditii de siguranta sporite.

Taguri Gradinita Prescolari Covid-19 Ministerul sanatatii Pandemie

Articole recomandate

Citeste si despre