NOUL calendar al INSCRIERII in clasa pregatitoare

/ / Modificat: 2020-05-11
NOUL calendar al INSCRIERII in clasa pregatitoare

Calendarul de inscriere in clasa pregatitoare va fi prelungit pana la data de 7 iulie 2020, dupa ce toate scolile din Romania au fost inchise pe 11 martie 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. 

Rezultatele inscrierilor la clasa pregatitoare vor fi afisate in scoli si pe site-urile inspectoratelor pe 20 iulie 2020, informeaza edupedu.ro.

Potrivit noului calendar de inscriere la clasa pregatitoare 2020, au aparut noi reguli in procedura de inscriere. Pentru prima data, regulile se refera explicit la copiii care "s-au intors din strainatate." Daca acesti copii implinesc varsta de 6 ani dupa 1 septembrie, vor putea merge in clasa pregatitoare numai dupa ce vor trece printr-o evaluare psihosomatica la centrele CJRAE. 

Aceeasi procedura li se va aplica si copiilor care NU au mers la gradinita, implinesc 6 ani dupa 1 septembrie si ai caror parinti vor sa ii inscrie la scoala.

Pentru copiii care au mers la gradinita si implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inscrierea la clasa pregatitoare se realizeaza cu recomandare de inscriere eliberata de gradinita.

Calendarul de inscrieri in clasa pregatitoare 2020 

25 mai 2020 - Postarea pe site-urile CJRAE/CMBRAE a modelului de cerere pentru evaluarea psihosomatica a copiilor care implinesc varsta de 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020, inclusiv, care nu au fost evaluati  pana la data instituirii starii de urgenta si care:

- nu au frecventat gradinita;

- s-au intors din strainatate;

26 mai – 30 iunie 2020 - Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor care implinesc 6 ani in perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 si eliberarea recomandarii pentru inscrierea in invatamantul primar.

3 iulie 2020 - Transmiterea proceselor-verbale care cuprind listele cu numele copiilor si rezultatele evaluarii, respectiv recomandarea de inscriere in clasa pregatitoare sau in grupa mare, dupa caz, de la unitatile de invatamant prescolar sau CJRAE/CMBRAE, catre comisiile judetene/Comisia Municipiului Bucuresti.

Pentru copiii care NU au frecventat gradinita sau au revenit din strainatate:Inregistrarea de catre CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse / transmise de parinti;

Planificarea de catre CJRAE/CMBRAE a organizarii evaluarii; afisarea si comunicarea programarii pentru participarea la evaluare;

Desfasurarea evaluarii copiilor de catre CJRAE/ CMBRAE;Eliberarea / transmiterea de catre CJRAE/CMBRAE a recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare sau in grupa mare, dupa caz.

Completarea cererilor de inscriere in clasa pregatitoare 20204 martie – 7 iulie 2020 - Completarea cererilor-tip de inscriere la clasa pregatitoare de catre parinti/ tutori legali instituiti/ reprezentanti legali, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copilului.

Depunerea/ transmiterea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, inclusiv a recomandarii de inscriere in clasa pregatitoare, dupa caz, respectiv a declaratiei pe proprie raspundere si a documentelor necesare in copie simpla.

Validarea fiselor de inscriere generate de aplicatia informatica;

Prima etapa de inscriere in invatamantul primar

8 iulie 2020 - Repartizarea copiilor la scoala de circumscriptie;

9 iulie – 15 iulie 2020 - Procesarea la nivelul scolilor a cererilor de inscriere la alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de inscriere din unitatile de invatamant, prin aplicarea criteriilor generale si specifice de departajare si validarea de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant a listei candidatilor admisi in aceasta faza;

16 iulie 2020 - Procesarea de catre Comisia nationala a cererilor-tip de inscriere, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti/ tutori legal instituiti/ reprezentanti legali au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.

20 iulie 2020 - Afisarea in scoli si pe site-ul inspectoratului scolar a copiilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere.

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare 2020

21 iulie 2020 - Comunicarea, prin afisare la unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborate de inspectoratul scolar;

22 – 28 iulie 2020 - Depunerea/transmiterea cererii-tip de inscriere la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa;

Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierea copiilor.

29 iulie - 30 iulie 2020 - Procesarea la nivelul scolilor a cererilor-tip de inscriere, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile. Completarea in aplicatia informatica a datelor din cererile-tip de inscriere pentru candidatii admisi in aceasta etapa.

31 iulie 2020 - Afisarea la fiecare scoala a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare;

1 – 4 septembrie 2020 - Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor parintilor/ tutorilor legal instituiti/ reprezentantilor legali ai copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo unitate de invatamant. Solutionarea de catre inspectoratul scolar a oricarei alte situatii referitoare la inscrierea in invatamantul primar, avand in vedere, cu prioritate, interesul educational al copilului.

Inscrierile la clasa pregatitoare 2020 au inceput pe 4 martie, iar termenul initial pana la care parintii puteau depune cereri de inscriere era 23 martie. Acesta a fost prelungit de Ministerul Educatiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Inscrieri clasa pregatitoare Ministerul educatiei

Articole recomandate

Citeste si despre