22 de brazi spectaculosi intra în licitatie, pentru cel mai mare eveniment de caritate al anului 2023

/ / Modificat: 2023-12-02
22 de brazi spectaculosi intra în licitatie, pentru cel mai mare eveniment de caritate al anului 2023

Seara de Gala a solidaritatii: 22 de brazi intra în licitatie, pentru cel mai mare eveniment de caritate al anului: în 2022, un brad a fost licitat contra sumei de 100.000 de euro, alti trei brazi unicat au fost adjudecati cu peste 50.000 de euro fiecare 

  • 22 de brazi intra în cursa celui mai mare eveniment de caritate al anului.
  • La editia din 2022, bradul UNTOLD a fost licitat contra sumei de 100.000 de euro, iar pentru marea gala din 8 decembrie 2023, acestia propun un brad cu magia pasarii Phoenix.
  • Smiley & HaHaHa Production propun “Bradul de ACASA”, reprezentand grija de care suntem datori noilor generatii.
  • Majoritatea covarsitoare (95%) a familiilor ai caror copii sunt integrati în programele educationale ale Organizatiei Salvati Copiii Romania nu mai pot acoperi nevoile de baza, cum ar fi tratamente medicale, alimente si îmbracaminte pentru copii.

Pentru a 23-a editie succesiva, Festivalul Brazilor de Craciun îsi deschide portile si aduce pe scena 22 de creatii unicat, brazi cu poveste, care vor fi licitati în seara de Gala din   8 decembrie, organizata în parteneriat cu Muzeul National de Arta al Romaniei. La editia din 2022,      s-au strans fonduri de peste 800.000 de euro, patru brazi reusind performanta de a fi adjudecati cu peste 50.000 de euro fiecare. Organizatia Salvati Copiii Romania spune povestile celor 22 de brazi unici, care vor asigura fondurile necesare accesului la educatie pentru cei mai vulnerabili dintre noi: ancheta organizatiei arata ca 95% dintre familiile care se confrunta cu saracia nu mai au bani de îmbracaminte si încaltaminte pentru copii. De-a lungul celor 22 de editii anterioare au fost colectate fonduri în valoare de peste 8 milioane de euro: 211.127 de copii din medii sociale vulnerabile au primit ajutor pentru integrarea socio-educationala.

În cadrul editiei din 2022 a Festivalului Brazilor de Craciun, brazii conceputi si donati de catre designeri si artisti celebri din Romania au fost licitati cu sume cuprinse între 7.000 si 100.000 de euro, de companiile care si-au asumat rolul de actori majori ai responsabilitatii sociale. În total, suma stransa a fost de 820.000 euro din licitatia brazilor, vanzarea biletelor de tombola si sponsorizari.

Cel mai ravnit brad în 2022 a fost cel creat de Razvan Luca & UNTOLD, „Magia vietii reale”, adjudecat contra sumei de 100.000 euro, de Kaufland Romania.

Urmatorii brazi licitati au fost: 

  • „Povestea spiridusilor de Craciun” - bradul Salvati Copiii, creat cu sprijinul Stefaniei Mircea – 51.000 euro;
  • „WOMAN LIFE FREEDOM”, creat de Omid Ghannadi & Victor Firan – 50.000 euro;
  • „Acasa pentru toti copiii din Romania”, creat de Simona si Gabriel Gherasim – Gallantique Boutique – 50.000 euro.

Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv Salvati Copiii Romania : « Cea mai mare reusita a Festivalului Brazilor de Craciun este felul în care oamenii de bine, designeri, artisti, sustinatori, se mobilizeaza pentru cauza celor mai vulnerabili dintre noi: copiii care sunt nevoiti sa duca o lupta zilnica pentru a putea merge la scoala, pentru a putea citi, pentru a se putea forma intelectual si social. Suntem mereu surprinsi de forta solidaritatii si ea ramane resursa care ne da curaj, noua si copiilor, sa construim o lume mai buna cu fiecare an ».  

Brazii Editiei 2023: 8 decembrie, marea seara a caritatii:

  • Gheorghe Fikl a creat Bradul rosu de aur: o stilizare în volum abstract a unui “brad de hartie” din copilaria artistului, care, adeseori, îsi desena si îsi colora singur bradul de Craciun. În oricare forma, amintirea a ramas intensa si un prilej de bucurie si încredere în binele care ne sustine întotdeauna în seara de Craciun. 
  • Constantin Alexandru Marinete, bradul A fost odata: o sculptura începuta de Constantin Marinete – tatal si finalizata de Constantin Al. Marinete - fiul, prin care este stilizata puterea încrederii si a dragostei cu care cei mari îi învestesc pe copii. 
  • Doina Levintza: un brad unicat, care pune în poveste bucuria sarbatorii. 
  • Omid Ghannadi & Zoli Tóth – bradul CANDOARE: o lucrare despre puterea cuvintelor, un mic ciob de sticla prin care sa ne uitam un pic în noi, la noi, la cuvintele care ne înconjoara.
  • Laura Hîncu – bradul Aur viu: o expresie a sperantei ca, prin eforturile noastre colective, putem crea un impact pozitiv asupra planetei si asupra vietilor celor care au nevoie de sprijin. 
  • Lemon Interior Design – bradul LEGO LIFE: realizat din piese magice de LEGO, conceptul are la baza inspiratia pe care o gasim în copii, potentialul si unicitatea fiecaruia. Asamblarea pieselor reprezinta o metafora pentru diversitatea si individualitatea copiilor care ne inspira în fiecare zi.
  • Endorphin Lab – Adonis Enache & Atelier Dual – Bradul cu Povesti: fiecare ramura poarta în ea nu doar ornamente, ci întregi lumi si aventuri. Bradul cu Povesti reprezinta un simbol al generozitatii si solidaritatii, iar fiecare radacina a sa este ancorata în dorinta de a face lumea mai luminoasa pentru fiecare suflet.
  • Dhaniel Nora, cu sprijinul SEPHORA – bradul Îngerul: puterea binelui de a avea grija de noi. 
  • UNTOLD CREATIVE TEAM – bradul Metamorphosis: bradul vorbeste despre renasterea conexiunilor dintre oameni, protejate ca prin magie de aripa unui Phoenix. O întoarcere la noi, la noi începuturi, la echilibru, o aducere aminte ca apropierile dintre suflete aprind spiritul Craciunului. 
  • Simona & Gabriel Gherasim - Gallantique Boutique – bradul Îngeri pazitori pentru copii: bradul spune povestea îngerilor care îi vegheaza zi de zi pe copii, cu grija si cu iubire infinita. Un înger pentru fiecare copil este, de fapt, scanteia pentru care luptam.  
  • Mihai Popescu & Twins Studio – bradul Laolalta: un brad printat 3D la dimensiuni mari, singurii din Romania cu acces la aceasta imprimanta de mari dimensiuni, cu materiale reciclate si rasini ecologice. 
  • Architectural Christmas - Ana Mohonea Daia & Maria Mohonea - Cheia Craciunului - O cheie este un mijloc de a deschide sau de a inchide un drum. De cele mai multe ori o cheie pazeste ce avem mai valoros. Cheia este un obiect atat de mic prin care putem oferi ceva important pentru fiecare dintre noi. Cheia Craciunului este nadejdea de mai bine. 
  • Studium on Space, cu sprijinul Edenholz Residence - bradul Forme cu fond: o instalatie despre întrunirea spiritelor dincolo de resurse si instrumente, o lucrare despre prilejuri ale punerii în comun si ale apropierii.  
  • Arh. Roxana Dan & Lisa & Co. – bradul Stare de spirit: importanta linistii interioare, a comunitatii si a comuniunii; importanta fiecarei zile, caci prilejul de a fi împreuna exista necontenit la fiecare pas. 
  • Iulia Totoianu & Libris – bradul Înfofolitu': un simbol al grijii, realizat cu gandul la copiii ale caror greutati sunt mai mari decat orice cazemata sau furtuna de zapada, decat orice bulgare primit acolo unde fularul nu ajunge si nu acopera micile fete înghetate. Înfofolitu’ este prietenul copiilor nemangaiati si are cate un fular pentru orice micut care nu cunoaste caldura, confortul si siguranta oferite de parinti. 
  • Summer Well Creative Lab x Kaustik - Xmas Tree Dreaming of Summer: o creatie unica si fantezista care aduce sarbatorilor de iarna din magia zilelor fierbinti de vara. 
  • Smiley & HaHaHa Production – Bradul de ACASA: Anul acesta, Smiley si HaHaHa Production propun o instalatie care vorbeste întocmai despre puterea si frumusetea gestului de a salva si proteja copiii. Transformata într-un cantec ce aminteste de cutiile muzicale, piesa „Acasa” tine confort bradutului natural, protejat de o piramida transparenta, reprezentand grija de care suntem datori noilor generatii.  
  • Ovidiu Buta si MARA & TOM – bradul Let it Play: Creativitatea nu este doar apanajul geniilor sau artistilor. Dimpotriva, este un suport esential pentru orice proces de învatare si dezvoltare si formeaza adultii de mai tarziu: pentru a reusi în viata trebuie sa începi prin a învata sa te joci.
  • Nicu Bocancea & Floraria Iris: Sarbatoarea e întotdeauna despre bine.
  • Adela Parvu: Bucuria magiei e mereu unica.
  • Salvati Copiii, cu sprijinul Stefaniei Mircea – bradul Sunete magice de Craciun: creat din instrumente muzicale si decoratiuni de Craciun, bradul vine însotit de tablouri pictate de copii, care se vor oferi licitatorilor.
  • Diana Nicolaie & Ela Craciun – bradul Holy spirit: Multe dintre traditiile noastre memorabile si de durata de Craciun includ diferite tipuri de lumini – lumini pe copaci, lumini în si pe casele noastre, lumanari pe mesele noastre. Bradul este realizat dintr-o placa de beton, pentru a crea antiteza între materialul rece folosit si lumina care aduce caldura.

Context:

  • Criza costului vietii a afectat în mod semnificativ categoriile sociale vulnerabile: majoritatea covarsitoare (95%) a familiilor ai caror copii sunt integrati în programele educationale ale Organizatiei Salvati Copiii Romania nu mai pot acoperi nevoile de baza, cum ar fi: tratamente medicale, alimente si îmbracaminte pentru copii. Astfel, în decursul ultimului an, 71% dintre familiile vulnerabile s-au vazut nevoite sa renunte la cheltuielile cu îmbracamintea si încaltamintea, în vreme ce 24% au redus din cheltuielile cu alimentele, arata datele unei anchete sociologice derulate de Salvati Copiii Romania.
  • Organizatia Salvati Copiii si-a intensificat în anul 2023 programele de prevenire a abandonului scolar, reintegrare scolara si sprijin socio-educational pentru copiii victime ale saraciei si dedica cea de-a 23-a editie a prestigiosului Festival al Brazilor de Craciun strangerii de fonduri pentru sustinerea educatiei copiilor vulnerabili.  
  • 75% dintre copiii participanti la programele de educatie remediala au înregistrat progres scolar bun si foarte bun.
  • Cele mai multe dintre familiile beneficiare ale programelor Salvati Copiii Romania (51,58%) au un venit de sub 400 lei/membru de familie, 32,48% dintre familii declara un venit sub 600 lei/membru de familie si doar 15,9% afirma ca venitul pe membru de familie depaseste 600 lei.

Cum sta Romania: date cheie despre bunastarea copilului si accesul la servicii sociale

  • Riscul de saracie sau de excluziune sociala a crescut pentru copiii din Uniunea Europeana cu 0,4 puncte procentuale, de la 24,0% la 24,4%, între 2020 si 2021, cu rata cea mai ridicata în Romania – 41,5%, urmata la distanta de Spania - 33,4%, în vreme ce în Finlanda si Danemarca a fost cel mai scazut, în 2021 (13,2% si respectiv 14%), potrivit Eurostat
  • În Romania, riscul de saracie sau de excluziune sociala este mult mai mare în zonele rurale decat în mediul urban: în 2021, rata a fost de 16,1% în orasele mari, 30,7% în urbanul mic si suburbii si 50,1% în zonele rurale.
  • În 2021, peste 1,5 milioane de copii din Romania (41,5% din numarul total al copiilor) cresteau în risc de saracie sau excluziune sociala. 
  • Testele nationale organizate în 2022 cu scopul de a depista problemele timpurii de alfabetizare arata rezultate slabe la învatatura în scolile din Romania. Rezultatele arata ca doar 11% dintre elevii cu varste cuprinse între 6 si 14 ani sunt cititori fluenti, în timp ce 42% dintre elevi sunt calificati drept "nefunctionali", ceea ce se apropie de analfabetism.

Creatorii care au realizat anul acesta brazi unicat sunt:

DOINA LEVINTZA • GHEORGHE FIKL • OMID GHANNADI & ZOLI TÓTH • LAURA HÎNCU • CONSTANTIN ALEXANDRU MARINETE • LEMON INTERIOR DESIGN • ENDORPHIN LAB - ADONIS ENACHE & ATELIER DUAL • DHANIEL NORA, cu sprijinul SEPHORA • UNTOLD CREATIVE TEAM • NICU BOCANCEA & FLORARIA IRIS • SIMONA & GABRIEL GHERASIM - GALLANTIQUE BOUTIQUE • ADELA PARVU • MIHAI POPESCU & TWINS STUDIO • ARCHITECTURAL CHRISTMAS - ANA MOHONEA DAIA & MARIA MOHONEA • STUDIUM ON SPACE, cu sprijinul EDENHOLZ RESIDENCE • ARH. ROXANA DAN, cu sprijinul LISA & CO. • DIANA NICOLAIE & ELA CRACIUN • IULIA TOTOIANU & LIBRIS • SUMMER WELL CREATIVE LAB & KAUSTIK • SMILEY & HAHAHA PRODUCTION • OVIDIU BUTA împreuna cu MARA & TOM. Acestora li s-a alaturat SALVATI COPIII, cu sprijinul STEFANIEI MIRCEA.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Brad de craciun Salvati copiii Studiu salvati copiii

Articole recomandate

Citeste si despre