Zi libera pentru elevi si profesori miercuri, 5 iunie, de Ziua Invatatorului!

/ / Modificat: 2024-05-28
Zi libera pentru elevi si profesori miercuri, 5 iunie, de Ziua Invatatorului!

Pe 5 iunie, de Ziua Invatatorului, va fi zi libera in invatamant. Daca in anii precedenti, in aceasta zi scolile au desfasurat diverse activitati, altele decat cele de predare, anul acesta elevii si profesorii vor avea liber.

In iunie se vor termina si cursurile pentru elevi. Pentru cei de clasa a VIII-a si a XII-a incep examenele, iar pentru ceilalti, vacanta de vara. Elevii de clasa a XII-a termina anul scolar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie si elevii din invatamantul tehnologic si profesional pe 28 iunie.

Ziua Invatatorului este sarbatorita, in fiecare an, pe 5 iunie. Aceasta zi a fost instituita prin Legea nr. 289/2007 si reprezinta data nasterii lui Gheorghe Lazar, intemeietorul invatamantului romanesc modern.

Ziua libera de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutati pentru profesori si ceilalti angajati din noul contract colectiv de munca (CCM) la nivel de sector – Invatamant, prin care s-a incheiat greva generala din Educatie, semnat de liderii sindicali din Educatie si ministra Ligia Deca si care intrat in vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua de 5 iunie nu trebuie recuperata.

„In 2024, in intreaga tara, ziua de 5 iunie este zi libera. Pana anul trecut, singurul inspectorat care a luat in considerare ziua de 5 iunie ca zi libera cred ca a fost Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), iar in rest era o zi in care se desfasurau activitati specifice, altele decat cele de predare.

Este singura modalitate pentru a marca aceasta zi. Atat timp cat in alte domenii, cand este ziua lucratorului intr-un domeniu, automat se acorda prime si alte drepturi de natura salariala negociate prin contractul de munca, noi nu avem aceasta posibilitate a negocierii unor prime si atunci singura noastra posibilitate este acordarea unei zile libere care sa permita marcarea unor momente importante. Sa putem scoate si noi in evidenta ca 5 octombrie este Ziua Internationala a Educatiei si 5 iunie – Ziua Invatatorului.”, a declarat liderul sindical Marius Nistor de la Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, pentru Edupedu.ro.

  • Surse: edupedu.ro
  • Foto: Pexels

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zi libera Zile libere

Articole recomandate

Citeste si despre