Sute de parinti din Sectorul 3 al Capitalei, disperati din cauza lipsei de locuri la gradinitele de vara

/ / Modificat: 2023-06-21
Sute de parinti din Sectorul 3 al Capitalei, disperati din cauza lipsei de locuri la gradinitele de vara

Sute de parinti din Sectorul 3 al Capitalei au stat inca de marti aseara la coada, ca sa fie siguri ca, in aceasta dimineata, vor prinde un loc la una dintre gradinitele de vara. Cei mai multi sunt parinti care nu au cum sa isi ia concediu pe o perioada atat de lunga si nici nu isi permit sa lucreze de acasa sau sa angajeze o bona, si mame singure care nu au cu cine sa isi lase copiii.

Primarul Robert Negoita a vorbit, in aceasta dimineata, cu parintii care au stat la coada la una dintre gradinitele din Sectorul 3 si a explicat ca problema ar fi lipsa de personal, nu de facilitati. Acesta a spus ca sunt sute de locuri in plus la gradinite, insa nu s-au gasit destui suplinitori pe vara, in ciuda stimulentelor financiare. Primarul spune ca, pe de alta parte, nu poate obliga angajatii sa renunte la dreptul legal la concediu.

„Solicitarile cresc de la an la an, iar dascalii au aceasta preocupare ca pe perioada vacantei nu vor mai avea concediu. Daca vin 20 de zile la munca mai iau 5000 de lei pe luna, adica 250 de lei pe zi, dar motivatia financiara tine pana la un moment. Au dreptul, si vor si ei concediu, asta este singura limitare. Noi avem capacitate in Sectorul 3 mult mai mult decat ar fi necesar. Pe perioada scolii avem peste 500 de locuri libere, in plus.

Intra in vara aceasta in reabilitare vreo 10 gradinite, dar este normal pe perioada de vara.”, spune Robert Negoita, potrivit Impact.ro.

O mama aflata la fata locului l-a rugat pe Negoita sa vina cu o solutie, dupa ce i-a prezentat situatia sa:

„Sunt familie monoparentala, copilul nu are tata, sunt numarul 295 la 6.15 dimineata, copilul frecventeaza de 2 ani aceasta gradinita, daca eu nu muncesc, nu mancam. Eu cum fac cu copilul 2 luni, concret? Nu imi permit sa stau cu copilul aici de la 10 seara ca sa imi pastrez numarul, aseara la ora 10 era deja lista la 190 de persoane. Cu ce ma ajuta statul al carui reprezentant sunteti. Noua nu ni s-au eliberat adeverinte, daca ma duc la o alta gradinita nu am adeverinta ca a frecventat aici. Daca am dosarul complet sunt refuzata.”, a spus femeia.

Negoita a transmis si aseara un mesaj pe Facebook tuturor parintilor din sector:

„Mi-au semnalat mai multi cetateni ca la unele dintre unitatile de invatamant care deruleaza programul gradinita de vara, finantat de Primaria Sectorului 3, parintii stau de acum la cozi, pentru a se inscrie maine dimineata.

Cateva aspecte importante pe care vreau sa le punctez:

  • Primaria Sectorului 3 asigura finantarea acestui program pentru a veni in sprijinul parintilor ce nu-si pot lua concediu atat cat dureaza vacanta de vara, asa cum am reusit sa facem in fiecare an.
  • Metodologia de inscriere s-a stabilit si se deruleaza prin unitatile de invatamant si Inspectoratul Scolar. Da, ne-am fi dorit sa fi fost online, asa cum faceam cand ne ocupam noi de crese, insa decizia si organizarea sunt la unitatile de invatamant.
  • Numarul de locuri a fost stabilit in baza estimarilor facute de unitati si de Inspectorat ca urmare a discutiilor cu parintii. Evident ca in functie de cereri, avem in vedere posibilitatea de a creste numarul acestora, daca se impune. Dar in acest moment, discutam de aproape 1.500 de locuri pentru vara la anteprescolar si prescolar, deci exista locuri la mai multe gradinite si crese.

Eu inteleg teama parintilor, dar nu consider ca au motive de ingrijorare, mai ales ca in niciun an nu am avut probleme cu aceste programe de vara. Asadar, ramanem in contact ca si pana acum si discutam orice eventuala situatie.”, a scris Negoita.

Potrivit Inspectoratului Scolar, in Sectorul 3 sunt deschise pe timpul verii trei gradinite in luna iulie, care au, impreuna, aproape 700 de locuri, si tot atatea in luna august, cu aproape 600 de locuri. Gradinita, in fata careia s-au asezat la coada inca de aseara sute de parinti, apartine Scolii 88 si are 200 de locuri disponibile pentru copii, potrivit stirileprotv.ro.

  • Surse: impact.ro, stirileprotv.ro
  • Foto: facebook.com/Lucian.Judele.USRPLUS

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gradinite copii Gradinite bucuresti

Articole recomandate

Citeste si despre