Simptome de COVID la copii. Mihai Craiu: "Daca apar astfel de leziuni sa nu le treceti cu vederea"

/ / Modificat: 2020-04-23
Simptome de COVID la copii. Mihai Craiu:

Cele mai frecvente simptome asociate cu infectia cu noul coronavirus sunt tusea, febra, dificultatile in respiratie sau pierderea gustului si a mirosului si afectiuni gastro-intestinale.

Cercetarile au scos la iveala faptul ca noul virus se poate manifesta si prin eruptii cutanate la nivelul trunchiului, picioarelor si mainilor. Aceste simprome apar, cel mai adesea, la copii si adolescenti.

Medicul pediatru MIhai Craiu a explicat ce sunt aceste eruptii si le transmite parintilor sa mearga cu copiii la medic daca le apar astfel de leziuni pe degetele de la picioare. Simptomul poarte numele de "degetele COVID" (COVID Toes) si a fost observat de medici pediatri dermatologi de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Ce spune medicul

"Ce sunt aceste "COVID Toes"? Reprezinta leziuni locanizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare, ca ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sange din pielea zonei respective.

Aceste umflaturi, de culoare violacee, produc senzatia de mancarime si apoi evolueaza ca o mica arsura, ce genereaza o basica cu lichid in zona afectata.

simprome covid

In literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheama Pernio. Deoarece in limba latina termenul pentru "degeratura" este "pernio." Atunci cand purtam iarna incaltari nepotrivite, in vreme rece, poate sa apara pernio.

Sa fie o vasculita COVID19, la copil? Posibil...

MESAJ DE LUAT ACASA - daca apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine sa nu treceti cu vederea. Daca NU ESTE o rosatura de la un pantof inadecvat, mergeti la medicul dumneavoastra pentru evaluare," scrie Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Simptome Covid - 19

Articole recomandate

Citeste si despre