Se cauta explicatii. De ce coronavirusul ii ocoleste pe copii

/ / Modificat: 2020-02-24
Se cauta explicatii. De ce coronavirusul ii ocoleste pe copii

Epidemia de coronavirus se extinde in intreaga lume. Circa 1.500 de contaminari si 26 de decese au fost inregistrate in afara Chinei continentale in peste 25 de tari si teritorii, iar aparitia de noi focare de contagiune in Europa si Orientul Mijlociu provoaca ingrijorare.

Cele mai predispuse persoane la infectarea cu coronavirus sunt cei trecuti de 50 de ani cu boli preexistente cum ar fi afectiuni cardiovascculare, diabet, boli respiratorii cronice, hipertensiune sau cancer, arata datele centralizate pana acum.

Desi nu exista un vaccin impotriva coronavirusului, pana acum, niciun minor sub noua ani nu a murit, potrivit site-ului worldometers.com, unde sunt stranse statisticile legate de coronavirus din toata lumea. Si asta s-ar datora sistemului imunitar al copiilor.

De ce coronavirusul ii ocoleste pe copii

Medicii americani au incercat sa gaseasca o explicatie pentru faptul ca noul coronavirus nu ucide copii, scrie presa straina, citata de a1.ro.

Americanii rastoarna astfel teoria de pana acum, conform careia copiii sunt cei mai vulnerabili in fata bolilor. 

"O teorie este ca, atunci cand se confrunta cu virusuri periculoase, copiii pot lupta cu boala pentru ca au un strat robust de aparare numit sistem imunitar "innascut." Acesta consta in globule albe, numite macrofage, care pot detecta si consuma particulele straine din fluxul sanguin, indiferent de identitatea lor," sustine Andrew Pavia, seful bolilor infectioase pediatrice de la Universitatea din Utah.

Medicul american mai explica faptul ca cei in varsta se imbolnavesc mai usor pentru ca sistemul lor imunitar este mai putin eficient. Daca pacientii mai au si o boala cronica noul coronavirus ii ucide mult mai usor.

Copiii nu sunt la fel de afectati ca adultii

Krys Johnson, un epidemiolog la Colegiul de Sanatate Publica din cadrul Universitatii Temple, a aratat ca  diferente de simptomatologie la copii si adulti au fost vazute si la alte coronavirusuri, inclusiv SARS si MERS.

"In ceea ce priveste coronavirusurile emergente, nu putem spune ca cei mici nu au simptome deloc. Dezvolta, de fapt, o pneumonie virala," a explicat Krys Johnson pentru Live Science, referindu-se la prezenta lichidului infectat in plamani.  "Dar, deoarece sistemele lor imunitare sunt atat de robuste, nu sunt la fel de afectati ca adultii."

Comisia Europeana a anutat ca va aloca 232 de milioane de euro pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Coronavirus

Articole recomandate

Citeste si despre