Parintii din Spania care nu isi lasa copiii la scoala risca sa ajunga la inchisoare

/ / Modificat: 2020-08-31
Parintii din Spania care nu isi lasa copiii la scoala risca sa ajunga la inchisoare

Parintii din Spania sunt obligati sa isi duca copiii la scoala, altfel risca sa fie condamnati la inchisoare sau sa isi piarda drepturile tutelare. In contextul pandemiei de coronavirus, multi parinti se tem de infectiile cu coronavirus si se gandesc sa isi tina copiii acasa, sa invete de la domiciliu. 

Un magistrat al Curtii Superioare de Justitie din Murcia atrage insa atentia: "parintii au obligatia de a-si duce copiii sa primeasca educatie", relateaza organizatia media spaniola Antena3.com.

"Parintii au obligatia sa-si duca copiii la scoala, ca sa primeasca o educatie. In caz contrar, incurajarea absenteismului scolar de catre parinti ar putea aduce cu sine amenzi, pedepse cu inchisoarea si, in cel mai rau caz, pierderea autoritatii parintesti", a declarat Ascensión Martin, magistrat in Camera de Contencios a Curtii Superioare de Justitie din Murcia si purtator de cuvant national al asociatiei ”Judecatori pentru Democratie”, pentru „La Opinión de Murcia”. 

"Educatia este o datorie"

„Educatia, ca si alte drepturi, este o datorie”, spune Martin, care reaminteste ca Codul penal prevede, pentru nerespectarea acestor obligatii, „o pedeapsa cu inchisoarea de la trei la sase luni sau o amenda ". De asemenea, judecatorul ar putea impune o „pedeapsa speciala de descalificare pentru exercitarea dreptului la autoritatea parinteasca, tutela, custodie sau plasament pentru o perioada de patru pana la zece ani”.

In orice caz, absenta minorilor trebuie justificata dincolo de teama de virus, iar parintii sau tutorii trebuie sa furnizeze documentatia necesara daca o pot justifica.

„In Spania, educatia este obligatorie de la 6 la 16 ani, iar absenteismul este justificat doar in caz de boala a minorului, de resedinta in strainatate sau de roaming-ul parintilor”, a amintit recent Susanna Antequera intr-un articol pentru ABC , avocat in Dreptul familiei.

Pentru a preveni focarele in scoli, Universitatea din Navarra a conceput un document cu recomandari pentru o intoarcere "sigura" la scoala, cu instructiuni despre cum sa evite bunicii sa duca sau sa preia copii de la scoala sau cum, la revenirea acasa, sa ii scoata copilului hainele care au fost purtate in timpul orelor. Sfaturile referitoare la igiena includ spalarea mainilor cu sapun sau gel hidroalcoolic; scoaterea pantofilor la intrarea in casa; schimbarea hainelor de scoala; spalarea lor la 40 de grade sau mai mult; curatarea bailor si a bucatariei cu detergenti care includ clor, utilizarea servetelelor de unica folosinta; curatarea cutiilor destinate pachetului pentru scoala si a tacamurilor scolare cu apa la temperatura de peste 60 de grade Celsius.

In privinta sfaturilor de distantare sociala, se recomanda mentinerea distantei interpersonale recomandate de 1,5 m in orice moment, cu exceptia nucleului familial.

Sursa: abc.es

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre