"NU lasati copiii in grija la bunici." Semnal de ALARMA tras de Mihai Craiu in contextul coronavirusului

/ / Modificat: 2020-03-13

Coronavirusul a inchis scolile si gradintile. In aceasta situatie, parintii trebuie sa gaseasca solutii sa-i lase pe cei mici, daca sunt nevoiti sa merga la serviciu. 

Pana acum, s-a dovedit ca noul virus nu ii afecteaza pe copii. Intre varsta de 0 si 18 ani a fost inregistrata cea mai mica rata de infectare cu noul coronavirus, respectiv 1,4%, iar in cazurile cele mai serioase, micutii au avut febra si probleme respiratorii, dar fara complicatii severe. Intelegerea asupra spectrului bolii este limitata, deocamdata. 

Niciun copil mai mic 9 ani nu a decedat pana la aceasta data, iar in grupa de varsta 10-19 ani, rata de mortalitate este de 0,2%, potrivit statisticilor oficiale.

Mihai Craiu: "NU lasati copii in grija la bunici"

Chiar si asa, medicul pediatru MIhai Craiu, a tras un semnal de alarma cu privire la pericolul pe care il pot reprezenta copiii pentru persoanele in varsta, în cazul in care cei mici sunt infectati cu COVID-19.

"Sunt in siguranta copiii nostri, chiar daca fac boala. Formele de boala descrise de medicii chinezi, desi zgomotoase, au evoluat mult mai putin grav decat la adulti.

MORALA - acum cand sunt inschise scolile, NU lasati copii in grija la bunici.

COVID-19 are contagiozitate maxima cu 1 zi inainte sa apara simptomele, deci nu e bine sa expunem seniorii unor riscuri ce nu pot fi anticipate," a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Un articol publicat in una din cele mai prestigioase reviste medicale din lume, NEJM, arata ca s-a facut un studiu pe 6 copii din China care au fost infectati cu coronavirus.

Ce arata cercetarea

Varsta medie a copiilor infectati cu coronavirus a fost de 3 ani (interval, 1 pana la 7). Toti cei sase au fost anterior sanatosi. Caracteristicile clinice obisnuite includ febra ridicata (> 39 ° C) (la toti cei sase pacienti), tuse (la sase) si varsaturi (la patru). Cercetarile de laborator au aratat ca nivelurile de limfocite, celule albe si neutrofile au fost sub limita normala la sase, patru si, respectiv, trei pacienti. Patru dintre cei sase pacienti au avut pneumonie, astfel cum a fost evaluata radiografic, cu scanari tomografice computerizate ale toracelui care prezinta tipare tipice de pneumonie virala.

Acest studiu a aratat ca Covid-19 a aparut la copii, provocand o boala respiratorie moderata pana la severa, in faza timpurie a focarului SARS-CoV-2 la Wuhan.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Copii Coronavirus Bunici

Articole recomandate

Citeste si despre