Medicul Virgil Musta: "Consider ca este bine ca elevii sa revina la scoala"

/ / Modificat: 2020-08-17
Medicul Virgil Musta:

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara, care a vindecat cei mai multi pacienti infectati cu coronavirus, sustine ca elevii trebuie sa se intoarca la scoala pe 14 septembrie, deoarece copiii cel mai putin afectati de noul coronavirus.

Medicul recomanda precautie si concentrare pe prevenirea formelor grave de boala atat la copii, cat si la familiile acestora. De asemenea, doctorul Musta a precizat ca parintii au un rol in triajul epidemiologic zilnic si propune cursuri online pentru copiii vulnerabili, dar si pentru cei care au contact in familie cu persoane vulnerabile, carora le-ar putea transmite virusul.

Intr-o postare pe Facebook, medicul Virgil Musta se refera la inceputul anului scolar, afirmand ca infectiile cu virusul SARS CoV - 2 sunt destul de rare la copii.

”Intr-un studiu efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS CoV-2, s-a observat ca doar 1,3% dintre acestea au fost copii iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), majoritatea fiind forme asimptomatice si usoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare in sectia de ATI. Conform studiilor, cat si observatiilor noastre de pana acum, numarul copiilor depistati pozitiv cu SARS CoV-2 a fost intr-adevar mult mai mic comparativ cu cel al adultilor, foarte putini dintre ei facand forme mai grave, in special cei care aveau deja alte probleme de sanatate precum malformatii congenitale, diabet zaharat, obezitate etc.

Consider ca este bine ca elevii sa revina la scoala

Marea majoritate a formelor la copii sunt asimptomatice sau minim simptomatice, ceea ce face foarte dificil depistarea copiilor pozitivi. In acelasi timp, copiii care au contactat virusul il pot transmite mai departe, in familie sau la alte persoane cu care intra in contact, iar daca aceste persoane sunt mai vulnerabile, pot dezvolta forme grave”, scrie Musta.

Potrivit medicului, din perspectiva educatiei este bine ca elevii sa mearga la scoala, din 14 septembrie.

”Din perspectiva educatiei, sunt evidente beneficiile prezentei la scoala, atat pentru legatura umana si profesionala dintre profesori si elevi, pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilitati pentru scoala online, pentru parintii care nu au cu cine sa-i lase acasa si asa mai departe. Concret, eu consider ca este bine ca elevii sa revina la scoala (evident cu conditia sa nu avem o explozie a pandemiei pana atunci sau ulterior), dar pentru ca va fi foarte dificil sa tinem sub control contaminarea, va trebui sa ne concentram pe prevenirea formelor grave de boala, atat la copii, cat si la familiile acestora”, a mai scris medicul Musta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre