Medicul pediatru Mihai Craiu: "Ce putem face pana sa inceapa scoala? Noi, parintii..."

/ / Modificat: 2020-08-11
Medicul pediatru Mihai Craiu:

Medicul pediatru Mihai Craiu, fondator al paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, a revenit asupra subietului deschiderii scolii. Doctorul a venit cu noi explicatii despre transmiterea coronavirusului la copii. 

Iata mai jos mesajul medicului Mihai Craiu: 

Din nou despre subiectul deschiderii scolilor, in contextul COVID-19.

Frica ne determina sa luam decizii pripite sau eronate. Inainte de a decide ce este de facut ar trebui sa ne uitam la fapte.

1. Copiii reprezinta doar 1 pana la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial. - https://services.aap.org/…/children-and-covid-19-state-lev…/

2. Copiii fac deseori forme usoare de COVID-19, avand un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decat al unui adult (8 la 100.000 copii fata de 164,5 la 100.000 la adulti) 

3. Copiii reprezinta sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicatie grava a bolii, asa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like) a produs in SUA 10 decese la copil, la o populatie de 17 ori mai mare decat a Romaniei. In contextul unui numar de 5.000.000 de bolnavi confirmati.

4. Copiii mici, de gradinita sau de scoala primara, sunt infectati cu noul coronavirus de 2 ori mai rar decat adultii, in fata acelorasi conditii de transmitere comunitara si nu transmit la fel de usor boala catre alte persoane. 

Ce putem face pana sa inceapa scoala? Noi, parintii...

Sa exersam, cu ai nostri copii, spalatul corect pe maini si purtatul unei bariere la nivelul fetei. Nu neaparat masca chirurgicala, daca ideea de masca agaseaza emotional copilul sau familia... Poate fi o bandana, o bentita mai lata, un model de fular sau un batic colorat...

In timpul iernii aproape toti copiii romani sunt dusi la gradinita sau in parc cu fularul la gura. Am putea sa facem acest exercitiu cu orice copil avand varsta mai mare de 2 ani. Doar sub 2 ani e interzisa purtarea mastii.

si daca frica persista, puteti sa completati un chestionar on-line, de la CDC, pentru ca sa vedeti, in cazul familiei dvs, daca este rezonabila participarea copilului la scoala reala sau trebuie sa va pregatiti de scoala on-line. https://www.cdc.gov/…/…/schools-childcare/decision-tool.html, a explicat medicul Mihai Craiu. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre