Medicul Mihai Craiu: "Păi cum??? Pneumonia la copil nu se tratează mereu cu antibiotice??"

/ / Modificat: 2021-09-04
Medicul Mihai Craiu:

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pe pagina sa de socializare Spitalul Virtual pentru Copii ca de foarte multe ori pneumonia nu este tratata in mode corespunzator. Cel mai adesea, pneumonia nu este un bacteriana, in consecinta tratarea acestei afectiuni, chiar si in cazul copiilor cu boli severe, cu antibiotice este inutila. 

"Este o observație de bun simț cea care anticipează creșterea numărului de copii care vor avea boli acute cu febră și tuse, în următoarele luni.

Și asta va duce la o altă anomalie tipic românească. O anticipez de pe acum...

Mulți copii vor primi diagnosticul de "pneumonie acută" și o prescripție de antibiotic, în scenariul descris. Uneori în absența oricaror investigații.

Iar numărul de copiii care vor primi inutil antibiotice estimez ca se va situa în zona zecilor de mii, în proximele luni. Asta va avea un impact foarte mare asupra circulației de germeni multirezistenți în comunitate.

Păi cum??? Pneumonia la copil nu se tratează mereu cu antibiotice??

Nu prea... Zic toate protocoalele din lume. Acest studiu american https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1405870 efectuat pe 2358 copii cu vârstă medie de 2 ani, spitalizați cu pneumonie, confirmată radiologic (apropos ESTE pneumonie acea modificare radiologică ce arată consolidare sau participarea pleurală și nu acele cazuri care au doar afectare izolată a desenului pulmonar interstițial).

Stiți câți dintre ei au avut pneumonii produse de bacterii?

15%, adică unul din șase copii mici, cu vârstă medie de 2 ani, au o pneumonie ce trebuie tratată cu antibiotice.

MESAJ PRACTIC - un copil mic cu boală acută, prezentând febră și tuse, nu are pneumonie decât în unele cazuri. Chiar și copiii cu boli severe, spitalizați cu pneumonie, au boala produsă de bacterii doar în 15% din cazuri.

Antibioticele date inutil fac la fel de mult rău ca și boala în sine!

Toate aceste cazuri trebuiesc evaluate cu ajutorul protocoalelor și tratate doar de către medic. Doar medicul stabilește când trebuie prescris antibioticul", a scris medicul Mihai Craiu pe pagina de socializare Spitalul Virtual pentru Copii. 

Articole recomandate

Citeste si despre