Medic pediatru din Timisoara: "Scolile vor fi inchise una dupa alta, imediat ce vor fi deschise"

/ / Modificat: 2020-09-07
Medic pediatru din Timisoara:

Medicul pediatru Mihai Gafencu, de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis turcanu" din Timisoara, vine cu un avertisment dur pentru noul an scolar, care se va desfasura sub semnul pandemiei de coronavirus. Doctorul este de parere ca scolile din Romania se vor inchide unele dupa altele imediat ce vor fi deschise.

Medicul pediatru este de parere ca cel putin 21% dintre scolile din România nu sunt pregatite pentru noul an scolar.

"Am mers mult prin sate, mai ales in contextul acesta pandemic. M-am dus direct la primariile din sate, am vorbit cu autoritatile, am incercat sa evaluez situatia pe teren, si am facut-o si in zilele mele libere, pentru ca imi pasa. Am constatat ca oamenii in mediul rural nu cred in aceasta pandemie, am fost in sate izolate, dar oamenii pun la indoiala existenta pandemiei.

Am auzit spunându-se ca ei nu au auzit pe nimeni care sa se fi imbolnavit, eternul discurs. Oamenii spun ca ei au alte probleme, recolta, ca turismul rural a cazut si el, au problemele lor economice", marturiseste profesorul universitar.

"Vom avea o explozie de cazuri"

Pediatrul Mihai Gafencu a avertizat ca odata cu deschiderea scolilor va fi si o explozie a cazurilor de coronavirus. 

"Eu cred ca vom avea o explozie a cazurilor care vor bloca spitalele. Desigur, copiii nu fac forme grave, dar o sa fie sperietura. scolile se vor inchide unele dupa altele, copiii nu fac forme grave, dar sunt parintii lor, sunt cei care vor fi astfel expusi, apoi profesori.

Daca ai o clasa cu 19 elevi si acestia se imbolnavesc, ce faci cu ei? Daca stau acasa, cu cine stau? Parintii trebuie sa mearga la lucru, iar atunci vor sta cu bunicii? Ii expunem pe acestia, vom avea campania "sa ne omorâm bunicii"? Parintele nu are de ales, trebuie sa mearga la lucru, iar ca sa nu ii expuna pe bunici, vor accepta solutia spitalului pentru copii. Spitalele vor face fata?", atrage atentia profesorul universitar.

Mihai Gafencu spune ca vom mai fi inca un an in pandemie, "pana va fi accesibil vaccinul".

"Predictiile mele sunt sumbre daca admnistratiile nu se vor implica cu seriozitate si responsabilitate in comunitate pentru supravegherea conditiilor de desfasurare a scolilor, gradinitelor", a mai spus medicul timisorean.

Gafencu, profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara si presedinte al "Salvati Copiii", este de parere ca singura solutie pentru a controla situatia, in contextul pandemiei, este implicarea autoritatilor locale, minsterelor de resort - Educatiei, Sanatatii si inspectoratelor scolare.

"Insa nu avem instrumente nationale, avem recomandari, niste ghiduri, unele bune, altele mai putin bune", a declarat dr. Mihai Gafencu intr-un interviu pentru ziare.com.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre