Festivalul gemenilor

/ / Modificat: 2006-08-15
Festivalul gemenilor

Orasul francez Pleucadeuc si-a obisnuit locuitorii, de cativa ani, cu un eveniment la care nu participi des, si anume Festivalul gemenilor (numit Jumeaux).


Orasul francez Pleucadeuc si-a obisnuit locuitorii, de cativa ani, cu un eveniment la care nu participi des, si anume Festivalul gemenilor (numit Jumeaux).

Intalnirea gemenilor de la Pleucadeuc, de la 15 august, se pare ca este una din cele mai mari din lume, un fel de Woodstock al gemenilor si a fost initiata chiar de primarul orasului. Acesta are frate geaman si este, la randul lui, tatal a doua fete, gemene. in general, regiunea este foarte prolifica din punct de vedere al nasterilor multiple, asa ca locul este ideal pentru o intalnire a gemenilor.

In 2004, aproximativ 2000 de perechi de gemeni au venit din Franta, Italia, Elvetia si Belgia. Din 2001, au fost invitati si tripletii, cvatruplii, cvintetii etc.

Evenimentul, desfasurat la 15 august, este o ocazie pentru cei nascuti odata de a se intalni, de a discuta, alaturi de parintii care le-au dat viata. Sunt organizate si concursuri, care de care mai amuzante.

Festivaluri ale gemenilor sunt organizate in multe tari ale lumii, cum este si Festivalul Gemenilor si Tripletilor din Romania, organizat la Moneasa pentru prima data la 9 septembrie 2004.

Gemenii monozigoti (proveniti din divizarea unui singur ovul fecundat) sunt atat de asemanatori, incat multi ii considera ca un singur individ in dublu exemplar. Asemanarile dintre ei apar inca din viata intrauterina. Gemenii dizigtti (proveniti din ovule diferite) sunt mai apropiati structural si functional de fratii obisnuiti, intrucat ei nu sunt identici din punct de vedere genetic. Deosebirile fizice dintre gemenii dizigoti sunt evidente, si se accentueaza o data cu varsta, iar trasaturile psihice difera in mod evident, mai ales in ceea ce priveste idealurile, preferintele, interesele, valorile, personalitatea in general.

O nastere din 200 000 este dubla (gemelara), iar din acestea, doar 60 % supravietuiesc. 70 % din gemeni sunt de sex feminin.

ROMPRES

15 august 2006


    

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre