Creste stimulentul de insertie. La cat ar putea ajunge suma acordata parintilor

/ / Modificat: 2021-09-03
Creste stimulentul de insertie. La cat ar putea ajunge suma acordata parintilor

Stimulentul de reinsertie ar urma sa creasca substantial in perioada urmatoare. Daca in prezent mamele care se intorc la serviciu inainte de incheierea concediului pentru cresterea copilului primesc 650 de lei pe langa salariu, suma ar putea creste cu mai mult de 100%.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat ca Guvernul planuieste sa majoreze stimulentul de reinsertie de la 650 de lei, la 1500 de lei. 

Raluca Turcan a subliniat ca una dintre prioritatile sale ca ministru al Muncii este sa creasca gradul de ocupare al femeilor in piata muncii si facilitarea accesului acestora la locuri de munca. "Una dintre prioritati este majorarea stimulentului de reinsertie de la 650 la 1.500 de lei si finalizarea normelor metodologice si a standardelor pentru meseria de bone", a punctat Turcan.

Cine beneficiaza de stimulent de insertie

Stimulentul de reinsertie se acorda la cerere persoanelor care au realizat in ultimele 24 de luni anterior datei nasterii copilului, timp de 12 luni, venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului Fiscal si care obtin venituri supuse impozitului pe venit cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap. Stimulentul de insertie se plateste pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani pentru copilul cu handicap. De stimulent poate beneficia oricare dintre parinti, care s-a aflat in concediu de crestere copil, si se cuvine pentru fiecare dintre nasteri sau pentru fiecare adoptie, luare in plasament, tutela etc.

Stimulentul de insertie se acorda doar pe baza de cerere si doar parintelui care s-a aflat in concediu de crestere copil.

Stimulentul de insertie se cuvine parintilor in urmatoarele conditii:

- din ziua urmatoare celei in care persoana in drept isi reia activitatea profesionala dupa concediul de maternitate si realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la revenirea in campul muncii;

- de la data nasterii copilului, in baza cererii depuse in termen de 60 de zile lucratoare, daca parintele nu indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatie crestere copil;

- de la data adoptiei, instituirii tutelei, plasamentului sau incredintarii, in baza unei cereri ce se depune in termen de 60 de zile lucratoare;

- de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii

- din ziua urmatoare celei in care beneficiarul indemnizatiei de crestere copil incepe sa realizeze venituri supuse impozitului de venit, iar plata acesteia se suspenda; cererea se depune in termen de 30 de zile.

Acte necesare pentru obtinerea stimulentului de insertie

Cererea de acordare a stimulentului de insertie nu este singurul act ce trebuie depus la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului teritoriala de care apartineti. Aceasta trebuie insotita de urmatoarele documente:

- act identitate solicitant (copie + original)

- act identitate al celuilalt parinte (copie + original)

- certificat de nastere copil (copie + original) sau, dupa caz, hotarare judecatoreasca de incredintare in vederea adoptiei, care instituie masura plasamentului etc. (copie + original)

- certificat casatorie (copie + original)

- adeverinta tip eliberata de angajator care sa arate ca persoana indreptatita a beneficiat de concediu de maternitate (pre si postnatal si perioadele), a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului si realizeaza venituri in prezent (data reluarii activitatii)

- declaratia celuilalt parinte

- alte acte solicitate, dupa caz

- extras de cont, pentru plata in cont bancar

Taguri Stimulent de insertie

Articole recomandate

Citeste si despre