Conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru adoptia unui copil

/ / Modificat: 2006-10-26
Conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru adoptia unui copil


 

Adoptia incheiata fara indeplinirea vreunei conditii de forma, fond sau in conditiile existentei unui impediment e lovita de nulitate.

Pentru incuviintarea adoptiei sunt necesare urmatoarele conditii:

a. consimtamantul exprimat in forma autentificata, al parintilor sau, dupa caz, al parintelui la adoptia copilului de catre o persoana sau familie propusa de Comisia pentru protectia copilului;

b. avizul favorabil al Comisiei pentru protectia copilului, de la domiciliul copilului;

c. consimtamantul copilului, daca a implinit 10 ani;

d. consimtamantul persoanei sau al familiei care adopta.

Consimtamantul adoptatorului (o singura persoana sau sotii) se face numai in forma autentificata; de regula se recurge la forma notariala.

In cazul sotiilor, consimtamantul se exprima separat, personal sau prin mandatar cu procura autentificata si specifica.

Regulile se aplica si in cazul consimtamantului parintilor firesti cu urmatoarele particularitati: el nu poate fi exprimat decat dupa 45 de zile de la nasterea copilului si e revocabil in termen de 30 de zile de cand a fost exprimat in forma ceruta de lege.

Adoptia unui copil de catre mai multe persoane e interzisa, cu exceptia cazului in care ea se  face de catre sot si sotie, simultan sau succesiv.
Nu pot adopta decat persoanele care au capacitatea deplina de exercitiu si care sunt cu cel putin 16 ani mai in varsta decat cei pe care doresc sa ii adopte.

Pentru motive temeinice, instanta poate incuviinta adoptia, chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori e mai mica. Nu pot adopta decat persoanele sau familiile care prezinta conditii materiale si garantii morale necesare dezvoltarii copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adoptie internationala Adoptii copii

Articole recomandate

Citeste si despre