Care este starea primului copil din Romania infectat cu coronavirus internat la Terapie Intensiva

/ / Modificat: 2020-09-17
Care este starea primului copil din Romania infectat cu coronavirus internat la Terapie Intensiva

Un copil in varsta de 8 ani, infectat cu coronavirus, a fost internat la Terapie Intensiva. Este primul caz de acest din Romania, iar medicii ii acorda toata atentia, mai ales ca acesta a dezvoltat si un sindrom inflamator, boala Kawasaki, care a fost asociat cu noul coronavirus.

Copilul din Buzau este internat in acest moment la ATI la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitala, este dependent de oxigen și are afectare pulmonara și cardiaca, au anuntat medicii.

Copilul a fost transferat de la Buzau la Spitalul Gomoiu din Capitala, dupa ce starea lui s-a inrautatit.

Copilul, care a fost diagnosticat cu sindrom multisistemic inflamator asociat temporar infectiei cu virusul Sars-CoV-2, este intr-o stare ”stationara spre bine”.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitala, copilul nu este intubat, insa este dependent de oxigen.

"Nu este intubat, momentan este stabil, stationar spre bine. Are afectare pulmonara și cardiaca. El este cu afectare multisistemica, pe toate organele, insa cea mai importanta afectare este la nivel pulmonar și cardiac. Absolut toate organele sunt afectate de aceasta hiper-inflamatie, determinata de o infectie. Nu este intubat, nu are nevoie de asistare ventilatorie, nu ne gandim la acest lucru acum. Este dependent de oxigen, cu masca de oxigen cu flux mic", a declarat dr. Livia Vladoiu, șefa Sectiei ATI a Spitalului Gomoiu din București.

Nu are alte afectiuni medicale 

Baiatul in varsta de 8 ani nu suferea de alte afectiuni inainte de infectarea cu SARS-CoV2, au mai anuntat reprezentantii spitalului.

”Este un copil fara antecedente semnificative anterioare care oricum nu au nicio importanta in acest sindrom”, a spus medicul Livia Vladoiu.

Directorul medical al spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, dr. Diana Ionescu a explicat ca baietelul a dezvoltat o reactie sistemica de hiper-inflamatie, dar a subliniat ca "nu orice copil infectat cu coronavirus va face acest sindrom".

Copilul a fost transferat de la Buzau la Spitalul Gomoiu din Capitala. Initial, parintii micutului au fost diagnosticati cu COVID-19, iar testul lui a ieşit negativ. in weekend, baiatul a facut febra, era somnolent şi il durea capul, aşa ca a fost dus intr-o unitate de primiri urgente din oraşul sau.

Medicii din provincie au crezut ca are menigo-encefalita şi au decis sa il transfere in Capitala. Ajuns in Capitala, copilul a fost testat din nou pentru Covid şi, de data aceasta, testul PCR a ieşit pozitiv.

Profesorul Alexandru Rafila: "Copiii fac foarte rar complicatii"

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, ca acest caz "merita toata atentia și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicatii".

"Este un lucru serios, categoric, dar pe de alta parte, daca va ganditi cate mii de persoane au fost la Terapie Intensiva de cand a aparut aceasta pandemie in Romania, ganditi-va ca asta inseamna extrem, extrem de putin. Vedeti ca in permanenta avem 500 de persoane la ATI și un singur caz de imbolnavire grava la copil. Sunt situatii, sigur, foarte traumatizante pentru parinti. Merita toata atentia și compasiunea, dar din fericire copiii fac foarte rar astfel de complicatii. Se intampla la fel și la gripa, la rujeola. Sunt situatii pe care nu putem sa le prevedem, dar din fericire sunt extrem de rare".

Peste 6.700 de copii din Romania s-au infectat pana acum cu noul coronavirus.

Sursa: observatornews.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre