Parintii trebuie sa fie prietenii copiilor


Nu numai parintii, ci si copilul este obligat sa faca fata unor probleme in viata de zi cu zi. Inchideti televizorul, puneti jos ziarul sau incercati sa intrerupeti orice activitate atunci cand copilul vrea sa va comunice ceva. Si nu va dominati copilul si incercati chiar si fizic sa va coborati la nivelul lui.

Cand copilul a facut o prostie nu-l intrebati niciodata de ce a facut acel lucru. Copilului ii va fi imposibil sa gaseasca un raspuns multumitor si atunci va ridica din umeri sau va spune "Nu stiu", sporind astfel tensunea deja existenta. Intrebati-l, in schimb, ce s-a intamplat si lasa-ti-l sa va povesteasca versiunea lui. Ascultati-l cu atentie si politete.


Nu-l intrerupeti cand incearca sa-si istoriseasca povestea.

Ajutati-l sa gaseasca o solutie, sa-si planifice singur rezolvarea problemei. Daca, spre exemplu, a spart un geam cu mingea, planul de rezolvare a problemei implica sa faca curatenie, iar apoi sa-si corecteze greseala, ajutandu-l pe parinte sa monteze noul geam. Printre consecintele unei proaste comunicari se numara problemele emotionale, scaderea performantelor scolare sau probleme de comportament.

Cum trebuie sa fie parintele

Pentru o mai buna colaborare cu copilul, trebuie sa fiti un bun ascultator. Faceti-l pe copil sa inteleaga ca va preocupa sincer problemele lui. Confesiunea creeaza o atmosfera de respect si simpatie reciproca. Fiti flexibil si lasa-ti-i copilului o portita de iesire. Nu-l puneti la zid fara sa-i acordati o sansa, Fiti realist si nu-i cereti copilului mai mult decat poate sa dea, avand in vedere varsta si puterea lui de intelegere. Zambetul poate face minuni. Simtul umorului va poate ajuta sa iesiti dintr-o situatie dificila.

Un zambet vi-l poate apropia pe copil chiar si intr-un moment de criza. Nu in ultimul rand, cresterea copilului este un efort de echipa. Medicul pediatru, psihologul sau asistentul social pot fi alaturi.

Parintii sunt primii care trebuie sa stabileasca o buna comunicare cu copilul:

- gasiti un loc unde sa nu va deranjeze nimeni atunci cand vreti sa comunicati cu copilul

- Acceptati eforturile lui de a comunica si laudati-l chiar si atunci cand nu reuseste pe deplin

- Acceptati raspunderea pentru meajele gresite pe care le trimiteti copilului. Mesajele negative conduc de cele mai multe ori catre rezultate negative

- Incurajati copilul sa mentina comunicarea deschisa si astfel veti reusi sa fiti si buni prieteni.

(Mihaela Nicolaescu)

Sursa: Adevarul

31 Octombrie 2006

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul