Trucuri de vara pentru bebe

/ / Modificat: 2009-07-06
Trucuri de vara pentru bebe

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Nadia Germanescu

Si bebelusul tau poate suferi de caldura asa ca iti oferim cateva sfaturi despre cum sa-l ajuti prin cateva trucuri de vara. Il poti ajuta pe bebelusul tau sa suporte mai usor caldura daca ii pui mai putina lenjerie de pat, ii aerisesti camera si il hidratezi suficient.

Patutul bebelusului

Nu folosi mai multa lenjerie de pat decat este nevoie pentru ca bebeusul se poate sufoca intre multe randuri de cearceafuri. Specialistii sfatuiesc ca pentru un bebelus care poarta scutec, vesta de corp si pijama, sa se pastreze doar un singur cearceaf pentru pat daca temperatura din camera este peste 24 de grade celsius. Incearca sa folosesti cearceafuri din bumbac pentru a absorbi transpiratia.

Cand este foarte cald afara bebelusul poate dormi doar in vestuta sau chiar numai in scutec. Patutul este bine sa fie descoperit si sa permita o aerisire buna. Poti deschide ferestrele in cateva camere (nu si cea in care doarme copilul) pentru a aerisi casa.

img/director_img/sun.jpg In casa

Temperatura ideala in camera bebelusului este de 16 si 20 de grade celsius dar vara va fi mult mai cald decat atat. Pentru a face aerul mai respirabil in casa foloseste ventilatorul, jaluzelele si prosoape umede.

Ventilatoarele sunt folositoare vara (si mai sanatoase pentru bebelusi decat aparatele de aer conditionat) dar nu le indrepta direct spre el. Lasa-le sa mearga un timp in camera copilului inainte sa il culci acolo.

Poti sa atarni prosoape umede pe scaune sau in dreptul ferestrelor pentru a racori incaperea (apa care se va evapora din ele va racori aerul). In timpul zilei tine jaluzelele trase pentru a evita ca razele soarelui sa incalzeasca prea tare camera.

Bebelusii se pot supraincalzi foarte rapid

Bebelusii nu transpira la fel ca adultii si se pot supraincalzi foarte rapid. Nu uita sa fii cu ochii pe el daca adoarme in caruciorul acoperit. Acestea se pot incalzi destul de tare si bebelusul tau poate ramane fara aer. Vara alege un carucior dintr-un material usor ca nylonul in loc de materiale goase ca denimul. Daca fata bebelusului incepe sa se inroseasca, ridica-l imediat din carucior.

Nu-l lasa niciodata pe bebelus adormit in scaunul din masina, pentru ca masinile se incalzesc foarte tare, chiar si cu geamul deschis. Chiar si cateva minute in caldura excesiva se pot dovedi a fi primejdioase.

Hidratare

Chiar daca nu observi ca bebelusul tau transpira foarte mult, el poate pierde cantitati serioase de fluide atunci cand este foarte cald afara. Semne ale deshidratarii la bebelusi sunt: fata rosie, pielea care pare calda la atingere, respiratia rapida si nelinistea. Bebelusii sub 6 luni nu ar trebui sa bea apa (dupa 6 luni pot bea, dar in cantitati limitate). Vara insa trebuie sa maresti aportul de lapte (de la san sau formula) pe care il primeste bebelusul. El ar trebui sa primeasca cu 50% mai mult lapte decat de obicei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre