Somnul bebelusului si comportamentul in somn

/ / Modificat: 2011-12-13
Somnul bebelusului si comportamentul in somn

Sfatul specialistului

Dr. Zaciu Dana, Medic Specialist Neonatolog

intrebareNe puteti spune mai multe despre ce este normal si ce nu legat de somnul bebelusului si comportamentul in somn?

 
 

intrebareNou-nascutii nu stiu sa faca diferenta intre noapte si zi , ba mai mult cei mai multi au un orar inversat in burtica mamei, adica dorm ziua si au mai multa activitate noaptea.

Odata cu nasterea, parintii trebuie sa ii invete pe bebelusi ce inseamna noapte si ce inseamna zi, adica ziua sa lasati lumina sa patrunda in camera si sa permiteti existenta unui nivel oarecare de zgomot, iar noaptea sa inchideti lumina si sa pastrati liniste. Incet - incet bebe va invata sa diferentieze ziua de noapte.

Un nou-nascut are nevoie de 15-16 ore de somn . Programul de somn este influentat de : senzatia de foame, aparitia colicilor, zgomotele din mediul inconjurator, locul unde doarme bebe si de modul de a-l adormi. Din luna a 2-a pana in luna a 6-a, perioada de somn necesara scade la 14-15 ore/zi.

De la 7 la 12 luni bebe ar trebui sa doarma pe parcursul noptii. Acest lucru este posibil pentru ca el nu mai are nevoie sa manance noaptea si are un somn matur. In aceasta perioada are nevoie de 13-15 ore de somn.

Foamea, scutecele ude si o schimbare in programul zilnic pot constitui motive pentru trezirea in timpul noptii. De asemenea in perioadele de crestere brusca : 10 zile, 3 saptamani, 6 saptamani, 3 si 6 luni poate fi nelinistit noaptea si se poate trezi din cauza foamei.

Somnul mai poate fi tulburat de eruptia dintilor, simptomele unei viroze respiratorii sau digestive.

Intrebare adresata de catre Kelly.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre