Rutina zilnica a bebelusului

/ / Modificat: 2009-05-12
Rutina zilnica a bebelusului

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Madalina Ionescu

Rutina zilnica a bebelusului tau pe care tu ai grija sa o respecti intotdeauna reprezinta primul pas spre a-ti obisnui copilul sa aiba un program bine stabilit in fiecare zi. Te-ai putea intreba ce trebuie sa contina rutina zilnica a bebelusului si cum o poti stabili. Noi iti oferim cateva sfaturi, iar tot ce trebuie sa faci tu este sa le pui in practica ghidandu-te si dupa nevoile bebelusului.

Programul pe care i-l faci tu acum il va ajuta sa se obisnuiasca singur cu igiena zilnica, programul de dormit sau cel de alimentatie.

Obisnuieste-ti bebelusul cu rutina dinainte de culcare din timp

Poate cel mai important punct din rutina cu care trebuie obisnuit bebelusul este programul de somn. Poti incepe sa-ti obisnuiesti bebelusul cu o anumita ora de mers la culcare inca de la 2 luni.

img/director_img/hair_and_body_gel.jpgCu circa doua ore inainte de ora la care planuiesti sa-ti culci bebelusul, incepe pregatirea pentru somn: o baita calduta in timpul careia sa cureti fiecare particica a corpului celui mic, masajul de dupa baita care sa ajute la hidratarea pielii si la circulatia sangelui in corp, masa si apoi la culcare.

Nu uita ca in jurul varstei de 4 luni, bebelusul tau ar trebui sa inceapa sa se obisnuiasca deja sa adoarma singur.

Pentru ca bebelusul tau sa doarma mai bine noaptea si pentru ca si tu sa te poti odihni mai bine, ajuta-l sa faca diferenta intre noapte si zi. E un alt pas important pentru ca bebelusul tau sa inteleaga ca noaptea - intunericul e pentru dormit, iar ziua – lumina e pentru joaca si mancare.

Pentru a-l ajuta pe bebe sa faca diferenta intre noapte si zi, pe timpul zilei pastreaza casa cat mai luminata, iar pe timpul noptii lasa jaluzelele in jos si profita de intuneric.

Ghideaza-te dupa nevoile bebelusului

img/director_img/bebe_iritat.jpgSigur ca site-urile pentru copii, cartile, medicii pediatri sau celelalte mamici iti pot oferi sugestii pentru a intocmi rutina pentru bebelusul tau, dar cel mic iti va oferi cele mai importante indicii despre cum trebuie sa fie programul lui. Trebuie doar sa stii sa le intelegi.

Pentru inceput, poti sa notezi intr-un carnetel, cu aproximatie, orele la care bebelusului tau i se face foame sau somn timp de cateva zile la rand. Mai apoi, vei putea sa intocmesti programul bebelusului folosindu-te de aceste date. Vei putea astfel sa vii in intampinarea nevoilor sale cu putin timp inainte ca acestea sa-si faca aparitia: il poti culca inainte sa devina foarte obosit si iritat, il poti hrani inainte sa i se faca foarte foame.

Respecta programul!

Daca vrei ca bebelusul tau sa se obisnuiasca cu aceasta rutina, respect-o mai intai tu. Nu te abate de la program din pricina vacantelor, a gustarilor pe fuga sau a iesirilor care pot intarzia ora de culcare. Odata ce ai stabilit un model de urmat pentru ora de culcare si de trezire a bebelusului si pentru mese, schimbarea acestuia chiar si pentru o singura dupa-amiaza poate strica tot ce ai facut pana acum.
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre