Puful bebelusilor, cum scapam de el?

/ / Modificat: 2008-02-25
Puful bebelusilor, cum scapam de el?

Lanugo este puful care creste pe corpul fatului si al nou-nascutilor. Este produs de foliculii fatului si de obicei apare la 3-5 saptamani de sarcina. Puful este foarte fin, moale, de obicei nepigmentat (de culoare alba) si poate creste dens pe corp in locuri unde in mod normal nu cresc cantitati mari de par.


In general parintii sunt ingrijorati ca lanugo nu va disparea. Insa, odata ce dispare, nu va reveni niciodata. Nu este necesar nici un tratament, desi unii spun ca frecarea pufului grabeste caderea lui.

Copiilor care se nasc la termen le cade majoritatea pufului pana la nastere. In mod normal, la 36-40 de saptamani de sarcina, parul lanugo este inlocuit de vellus. Este interesant faptul ca expertii considera ca fatul inghite puful dupa ce cade si acest par antreneaza prima miscare stomacala.

 img/director_img/puf.jpgDesi puful cade in mod normal inainte de nastere in jur de 7 sau 8 luni de sarcina, cateodata copilul se naste cu el mai ales daca nasterea este prematura.

Acesta nu este un motiv de ingrijorare: puful va disparea in cateva zile sau saptamani de la sine. Unii copii nascuti dupa termen au foarte putin lanugo. Cantitatea de puf variaza de la copil la copil si unii parinti sunt ingrijorati de cantitatea de par care il acopera pe nou-nascut.

Parul poate acoperi toata pielea cu exceptia buzelor, palmelor si talpilor, portiunilor din lateral ale degetelor de la maini si picioare, unghiilor, glandului penisului si interiorului labiilor mici si mari.

Lanugo este inlocuit de vellus, dar acest par este mai fin si mai putin vizibil. Vellusul este apoi inlocuit cu parul care va ramane pe piele toata viata. Acesta este mai vizibil, se formeaza in zone specifice si are o baza hormonala.

Chiar si in cazurile cele mai extreme, lanugo va cadea si nu trebuie tratat.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre