Pielea uscata si factorii externi

/ / Modificat: 2008-10-01
Pielea uscata si factorii externi

Pielea bebelusului este mai subtire, mai fragila si mai putin grasa decat cea a unui adult. De asemenea, ea produce mai putina melanina, substanta care protejeaza pielea de arsurile provocate de razele soarelui. Este mai putin rezistenta la bacterii si substante nocive din mediul inconjurator, mai ales daca este iritata. Copiii transpira mai putin eficient decat noi si de aceea este mai dificil pentru organismul lor sa mentina o temperatura optima a corpului. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care trebuie sa fim foarte atenti si la factorii externi atunci cand ne propunem sa pastram pielea bebelusului cat mai catifelata.

„Aspectul si functiile pielii, indeosebi functia de bariera, pot fi influentate de o serie de factori din mediul extern. In mod particular, influenta acestor factori este mai accentuata la nou-nascuti, sugari si la cei cu piele uscata.

La aceste categorii se recomanda evitarea sapunurilor si a produselor de baie obisnuite (inclusiv a celor care produc bule), chiar si atunci cand sunt produse special pentru copii. Aceste produse, datorita pH-lui lor alcalin, afecteaza „mantaua acida” de la suprafata pielii cu un pH caracteristic de aproximativ 5.5 si, mai ales cand sunt utilizate excesiv, pot accentua uscaciunea pielii si determina iritarea acesteia. De aceea, pentru curatare se recomanda produse neiritante care sa respecte pH-ul acid al pielii”, este recomandarea doctorului Vasile Benea, medic primar dermatovenerologie si cercetator stiintific principal grad I.

Pentru a veni in intampinarea situatiilor in care pielea bebelusului se usuca, NIVEA Baby a creat, in colaborare cu medici dermatologi si pediatri, un program de ingrijire a pielii bebelusului in 3 pasi si o gama de produse speciale, destinate ingrijirii intensive a pielii foarte uscate si foarte sensibile – gama Nutri Sensitive.

img/director_img/wash.jpgCei trei pasi de ingrijire a pielii: curatarea ultra-delicata, hidratarea intensiva si calmarea zonelor delicate, sunt reprezentati prin 3 produse NUTRISENSITIVE corespunzatoare nevoilor pielii sensibile a unui copil mic.

Astfel, pentru curatarea ultra-delicata a pielii bebelusului este recomandat Laptele Hidratant Nutri Sensitive de la NIVEA Baby, un produs conceput special pentru nevoile pielii bebelusului tau. Acesta are capacitatea de a hidrata, calma si proteja pielea bebelusului. Datorita formulei speciale cu acizi grasi Omega-6, obtinuti din ciubotica-cucului, reface rezerva de lipide proprie pielii, chiar la nivelul epidermei.

„De asemenea, este importanta si calitatea apei pentru baie. Apa cu duritate crescuta poate accentua uscaciunea pielii. Pentru a evita efectul degresant al apei fierbinti se recomanda ca baile sa fie de scurta durata si cu apa cu temperatura redusa - sub 37oC (34-36oC) la nou-nascuti si sub 32oC peste varsta de 3 luni. Pruritul (mancarimea pielii) poate fi diminuat prin adaugarea la apa de baie a preparatelor de amidon sau ovaz. Dupa baie pielea se tamponeaza cu un prosop moale de bumbac; deoarece pielea nou-nascutilor este fragila, se contraindica frecarea viguroasa a acesteia pentru a nu-i afecta integritatea.

Folosirea regulata a produselor hidratante si/sau a emolientelor contribuie la combaterea xerodermiei, diminuarea pruritului si, mai ales, la restabilirea functiei de bariera cutanata. Aplicarea acestora pe pielea inca umeda, la cateva minute dupa baie, le favorizeaza repartitia uniforma si ajuta la retinea apei patrunse in piele in cursul baii. In plus, aplicarea lor prin masaj usor permite si intarirea relatiei mama-copil. Se va evita utilizarea preparatelor hidratante care contin substante cu potential alergizant (parfumuri, benzocaina, antibiotice, conservanti etc.); acest lucru este recomandat mai ales pe zonele inflamate si la copii cu dermita atopica. Sunt disponibile sau in studiu clinic o serie de produse cu rol de refacere a barierei cutanate: ceramide, acid gliciretinic, telmesteina, extract de Vinis vinifera, palmitoiletanolamida, stimulatori de filagrina etc.”, continua domnul doctor Vasile Benea indrumarile privind o protejare optima a pielii bebelusilor fata de factorii externi.

img/director_img/baie_bebe.jpgProdusele pentru ingrijirea pielii uscate, foarte sensibila, trebuie sa contina cat mai putine ingrediente si un sistem delicat de protectie, fara alcool sau sapun. Pentru pasul doi al programului de ingrijire in 3 pasi, hidratarea intensiva este oferita de Laptele de corp NUTRISENSITIVE. Acesta hidrateaza pielea bebelusului imediat dupa imbaiere, putand fi folosit si pentru masajul bebelusului. Formula sa cu pantenol si uleiuri hidratante ofera protectie pielii, avand si un rol nutritiv.

De asemenea, „igiena excesiva (spalarea frecventa, eventual cu produse antiseptice iritante sau alergizante) poate contribui la uscaciunea pielii.

Doarece la copiii mai mari uscaciunea pielii se poate accentua dupa inot sau joaca, este bine ca dupa aceste activitati sa faca dus si sa-si aplice un produs hidratant.

Imbracamintea iritanta, mai ales cea din lana sau materiale sintetice poate accentua uscaciunea si iritatia pielii.

Si anotimpul poate influenta starea pielii”, adauga specialistul in dermatovenerologie.

„Astfel, in timpul iernii, uscaciunea pielii se poate accentua datorita aerului rece si uscat din exteriorul locuintei, precum si a vantului sau a imbracamintei groase, iritante (cum ar fi cea de lana). Pentru protectia mainilor se recomanda folosirea manusilor, iar pentru cea a buzelor, frecvent afectate la copii, a unui ruj balsam de buze emolient. In anotimpul rece necesarul de produse hidratante si/sau emoliente poate fi crescut, iar acestea pot fi, la nevoie, aplicate de mai multe ori pe zi; de asemenea, poate fi necesara si schimbarea formei de conditionare (de ex. unguent in loc de crema).

Pe de alta parte, aerul cald si uscat din locuintele incalzite poate contribui la uscaciunea pielii. De aceea este utila umidifierea aerului din locuinta; trebuie insa tinut cont de faptul ca utilizarea regulata a unui umidificator poate favoriza dezvoltarea fungilor si a acarienilor care pot agrava alergiile respiratorii (de ex. astmul bronsic), frecvent asociate la copiii cu dermita atopica”.

Ultimul pas de ingrijire a pielii uscate si sensibile a bebelusului se refera la calmarea zonelor afectate, folosind Crema intensiva NUTRISENSITIVE. Aceasta contribuie la calmarea zonelor uscate, inrosite sau cu mancarimi si reface una din functiile barierei de protectie a pielii. Ingredientele antiinflamatorii ofera ingrijire intensiva zonelor afectate, calmand pielea.

img/director_img/nutri_sensitive.jpgPoate una dintre cele mai nocive conditii pentru pielea bebelusului tau, soarele este un alt factor care poate duce la uscarea pielii si, mai mult decat atat, poate favoriza chiar dezvoltarea unor afectiuni serioase ale pielii. Iata ce spune medicul Vasile Benea: „In anotimpul cald, uscaciunea pielii se poate accentua datorita transpiratiei excesive. Cura heliomarina are efect benefic la majoritatea copiilor cu dermita atopica (mai putin la cei cu fotosensibilitate); acest efect este datorat temperaturii ambiante reduse, care previne transpiratia excesiva.


Trebuie avut in vedere faptul ca, deoarece melanogeneza nu este completa si nu protejeaza suficient impotriva radiatiilor solare, nu este recomandata expunerea la soare a copiilor sub 3 ani. La copiii mai mari expunerea este permisa, cu respectarea catorva reguli: se va evita expunerea in perioadele in care radiatiile solare sunt intense (intre orele 11 si 16); se va sta cat mai mult la umbra; se vor folosi mijloace de protectie (bluze cu maneca lunga, palarii etc.); se vor folosi produse fotoprotectoare eficiente impotriva radiatiilor ultraviolete A si B. Trebuie evitate arsurile deoarece se cunoaste faptul ca pacientii cu arsuri solare in copilarie au un risc mult mai mare de a dezvolta la varsta adulta cancere cutanate, in special melanom.”

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre