Matreata la bebelusi

/ / Modificat: 2008-08-07
Matreata la bebelusi

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Marina Popescu

Oricata grija ai avea de bebelusul tau si oricat de ingrijit si curat ar fi, se poate intampla sa ii apara pe scalp foliculi asemanatori matretii adultilor, dar sub forma de coji. Cu toate ca bebelusul nu este deloc deranjat de existenta lor acolo, pentru tine pot fi chiar deranjante prin simplul fapt ca exista si sunt inestetice. Iata un mod usor de a scapa de ele, fara a face bebelusul sa planga.

dot Totul trebuie facut cu blandete si multa grija pentru a nu rani scalpul copilului. Incepe prin a frictiona o cantitate mica de ulei pe scalpul copilului. De preferat ar fi sa alegi uleiurile naturale cum sunt cel de migdale sau cel de masline. Lasa uleiul sa actioneze pentru 20 de minute sau bate albusuri de ou si aplica-le pe scalp, apoi lasa sa se usuce.

dot Cu un pieptan pentru copii, ridica cu grija cojitele de pe scalpul bebelusului. Daca ti se pare ca unele nu pot fi scoase, nu insista, ele sunt inca lipite de scalpul bebelusului si il poti rani. Este posibil sa fie nevoie de mai multe astfel de sedinte pana sa scapi de toate aceste coji.

dot Pune o cantitate mica de sampon pentru bebelusi in palma si spala capul copilului cu apa calduta. Sampon Extra-Delicat NIVEA Baby curata delicat pielea sensibila a capului si parul fin al bebelusului. Formula sa este imbogatita cu musetel si vitamina B3, care sunt la fel de delicate cu pielea copilului ca si apa pura. Poti lasa samponul sa actioneze mai mult decat de obicei pe scalpul bebelusului pentru a indeparta bine uleiul din par. Clateste apoi si sterge capul bebelusului cu un prosop moale.

dot Daca situatia este foarte avansata, de cele mai multe ori este nevoie de doua-trei astfel de baite pentru a se curata in intregime. Nu incerca sa faci totul din prima.

Nu uita ca aceste cojite nu deranjeaza bebelusul, asa ca nu te simti nevoita sa le elimini din prima. Aceste coji care apar pe scalpul bebelusului, cunoscute si sub numele de crusta de lapte, sunt asemenea matretii din cazul adultilor. Este posibil sa provoace ceva mancarimi bebelusului, dar cel mai probabil aspectul lor te va deranja mai mult pe tine, decat l-ar putea deranja pe el mancarimea.

Cojile apar pe scalpul bebelusilor in primele luni de viata si, de obicei, se curata de la sine pana la 6 – 12 luni. Exista totusi si copii care raman cu ele pentru cativa ani.

Aceleasi cojite, care seamana intr-o oarecare masura cu matreata, dar au o culoare mai galbuie, chiar maronie, pot aparea si dupa urechi sau in zona sprancenelor si chiar la subsuara sau in alte zone cutate ale corpului. Cand acestea nu apar pe scalp, poarta numele de dermatita seboreica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre