Iritatiile la cutele pielii bebelusilor

/ / Modificat: 2009-09-25
Iritatiile la cutele pielii bebelusilor

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Mariana Gheti

Bebelusii sunt predispusi iritatiilor pielii, acestea putand aparea chiar in zonele unde pielea lor face asa numitele cute: la manute, la gat, la genunchi, la subrat. Resturile de mancare, saliva, praful, transpiratia sunt doar cateva dintre lucrurile care se pot depune in cutele facute de pielea bebelusilor si pot provoca iritatii, de la simpla inrosire a zonei, pana la rani provocate de craparea pielii.


In primele luni de viata, bebelusii nu isi pot controla capul aproape deloc, asa ca gatul lor ramane practic intr-o singura pozitie. Fiind destul de plinuti, ei au mai multe pliuri ale pielii in jurul gatului unde se poate strange lapte, saliva, scame sau alte lucruri cu care cel mic intra in contact. Bavetica nu este cea mai buna solutie pentru ca se va freca de zona respectiva, facand iritatia si mai proeminenta.


Cum sa eviti si sa vindeci iritatiile

img/director_img/cute_bebelus.jpg

In primul rand, nu curata zonele constant, pentru ca procedeul poate irita pielea si mai tare, dar dimineata si seara foloseste un prosop moale din bumbac pentru a curata fiecare cuta facuta de pielea bebelusului; nu uita sa il stergi si intre degetele si dupa urechi.


Nou-nascutii nu au nevoie neaparata de baita completa in fiecare seara. O baie la doua zile este binevenita, in ziua dintre acestea fiind suficienta curatarea cu atentie a zonei scutecului. Baia completa devine o necesitate in jurul varstei de 5 luni, sau cand incepe diversificarea alimentatiei, pentru ca se va murdari mai mult si mai des.

 
Este foarte important sa nu folosesti sapun pentru spalarea corpului bebelusului, pentru ca este foarte dur cu pielea si daca nu este clatit complet poate irita pielea chiar mai tare decat murdaria. Trebuie sa folosesti numai produse foarte delicate, pentru piele sensibila, fara parfum si sa clatesti bine pielea bebelusului.


Nu folosi pudra direct pe pielea iritata. Pudra este un abraziv foarte fin si poate face mai mult rau in acest caz. Dupa ce l-ai sters pe cel mic cu un prosop moale umed, aplica o crema antifungica, eventual pe baza de aloe si asteapta ca iritatia sa treaca complet. Repeta procedeul in fiecare seara si dimineata pana cand zonele se vindeca. Dupa aceea poti folosi un pic de pudra pentru a absorbi transpiratia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre