Invata-l pe bebe din timp despre igiena

/ / Modificat: 2008-08-11
Invata-l pe bebe din timp despre igiena

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Nicoleta Cristea

Nu vei putea niciodata sa eviti murdarirea bebelusului tau pe parcursul unei zile intregi, dar ai putea incepe sa-l inveti cateva reguli elementare de igiena. Cu cat acest lucru este facut mai devreme, cu atat ii va fi copilului mai usor sa se obisnuiasca si sa prinda obiceiul igienei.

Explica-i ca microbii nu se pot vedea cu ochiul liber, dar asta nu inseamna ca ei nu exista. De aceea, este important sa-si spele mainile dupa ce merge la baie si inainte de masa.

Pentru ca totul sa mearga mult mai usor, fa totul sub forma unui joc: cine face mai multa spuma cand se spala pe maini si cine se clateste mai repede. La aceasta competitie vei participa alaturi de el si daca exista un frate sau o surioara mai mare va fi si mai distractiv daca la competitie participa mai multe persoane.

Intre 18 si 30 de saptamani putem spune ca este momentul potrivit pentru ca bebelusul sa invete sa se spele singur pe maini (desi antrenamentul poate incepe mult mai devreme).

In jurul varstei de 18 luni bebelusii incep sa exploreze si le va face o deosebita placere sa faca lucruri pe care le vad la adulti. Pune-i un scaunel langa ghiuveta, pe care sa poata sta in picioare si sa ajunga sa se spele singur. Asigura-te ca face diferenta intre robinetele de apa calda si rece. La baie, lasa-l sa incerce sa se spele singur si insista doar acolo unde este cazul.

img/director_img/hair_and_body_gel.jpg Sapunelele figurine, facute special pentru copii, ar putea fi un alt mijloc prin care sa atragi copilul sa-si spele manutele de fiecare data cand trebuie. Arata-i celui mic ca sapunelul este doar al lui si cu siguranta va fi foarte incantat sa-l foloseasca.

Jucariile pentru baie pot face momentul mai placut pentru un copil care nu prea agreeaza momentul baitei.

E foarte important ca tot ceea ce inseamna igiena sa se intample dupa un program bine stabilit. Astfel, bebelusului ii va fi mai usor sa inteleaga ca in fiecare seara inainte de culcare trebuie sa se spele si sa-si perie dintii, inainte de fiecare masa trebuie sa spele manutele, in fiecare dimineata trebuie sa-si spele ochisorii etc. Mergand pe ideea ca "repetitia e mama invataturii", nu lasa sa treaca nici o zi in care sa te abati de la program, altfel, asa o sa faca si copilul mai tarziu.

Parintii sunt intotdeauna cel mai bun si cel mai apropiat exemplu pentru copii. Asa ca ai grija ca tot ceea ce ii spui celui mic sa faca, sa faci si tu.

Ce trebuie sa stie copilul tau despre igiena:
dot Sa se spele pe maini de fiecare data cand merge la baie, cand vine de la joaca, inainte de masa si dupa ce isi sufla nasul. Sa-si stearga apoi mainile. Servetelele umede pot constitui o varianta foarte buna atunci cand nu are unde sa se spele.
dot Sa nu imprumute caciuli, periuta de dinti sau alte obiecte de igiena intima.
dot Sa foloseasca servetele si sa-si acopere gura atunci cand tuseste sau stranuta.
dot Sa faca dus in fiecare seara.
dot Sa se spele pe dinti in fiecare dimineata si in fiecare seara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre