Ingrijirea pielii cu tendinta de uscare

/ / Modificat: 2008-10-01
Ingrijirea pielii cu tendinta de uscare

Cunoscuta si folosita de noi toti ca fiind o bariera a corpului in fata factorilor externi, pielea este si ea o parte a organismului nostru sensibil. Este bine stiut faptul ca un bebelus este cu mult mai sensibil decat un adult, iar ingrijirea sa trebuie sa fie una speciala. Pe cat de sensibila este pielea bebelusului, pe atat pe usor se poate usca. De aceea, este necesar sa acorzi o atentie si o ingrijire speciala pielii bebelusului tau.

Vasile Benea, medic primar dermatovenerologie si cercetator stiintific principal grad I, ne ofera mai multe detalii despre modul ideal de ingrijire a pielii bebelusului atunci cand aceasta are o tendinta de uscare.

“Ingrijirea pielii se face in scop estetic si pentru a mentine functionalitatea acesteia; de asemenea, urmareste prevenirea proliferarii microorganismelor patogene si a aparitiei infectiilor cutanate.

La nastere, pielea este acoperita de vernix caseosa (care asigura nou-nascutului protectie mecanica si antibacteriana), sange, meconiu si resturi celulare. Acestea se indeparteaza cu un prosop moale, in primele ore dupa nastere si inainte de prima baie.

In primele 3-4 luni de viata, nou-nascutul si, respectiv, sugarul trebuie spalat zilnic pe corp si cap pentru a preveni formarea scuamelor. La nou-nascutii la termen, prima baie poate fi facuta in primele ore dupa nastere; se recomanda ca aceasta sa fie facuta doar cu apa, a carei temperatura sa nu depaseasca 37 grade Celsius (34-36 grade Celsius). E bine ca durata baii sa fie mai mica de 5 minute; o durata mai mare ar determina hiperhidratarea pielii si reducerea rezistentei acesteia fata de traumatismele mecanice. Dupa baie pielea se usuca prin tamponare cu un prosop moale de bumbac; se acorda o atentie deosebita uscarii pielii de la nivelul pliurilor. Efectuarea baii inainte de culcare asigura o mai buna calitate a somnului. Dupa separarea cordonului ombilical, pentru spalarea nou-nascutului se poate folosi un produs de curatare”, explica domnul doctor.

img/director_img/tunsoare_bebe.jpgNIVEA Baby a dezvoltat programul de ingrijire in 3 pasi, special pentru bebelusul tau, el  se muleaza perfect pe nevoile pielii sale, mai ales cand aceasta are tendinte de usccare. Produsele din gama Nutri Sensitive sunt concepute special pentru a indeplini cele trei reguli corespunzatoare unei pieli sensibile:

1.    curatare ultra-delicata;
2.    hidratare intensiva;
3.    calmare a zonelor afectate.

dot Curatarea ultra-delicata

Primul pas este intotdeauna cel mai important. De aceea, pentru curatarea ultra-delicata a pielii bebelusului tau alege Lotiunea de Spalare Nutri Sensitive de la NIVEA Baby. Este potrivita pentru nevoile speciale ale pielii bebelusilor:  calmeaza si actioneaza eficient impotriva deshidratarii pielii. Acizii grasi Omega-6 refac rezerva de lipide proprie pielii si intaresc bariera sa naturala de protectie.

„Pentru baie se recomanda utilizarea produselor de curatare special adaptate pielii cu tendinta de uscare. Se indica alegerea unui sapun non-detergent (syndet, synthetic detergents) care sa curete delicat, respectand totodata pH-ul pielii astfel incat sa nu irite sau sa usuce excesiv tegumentul. Exista diferite produse cu pH-ul ajustat la valoarea 5,5, caracteristica pielii sanatoase, care ajuta la mentinerea barierei acide a tegumentului. Este bine ca utilizarea acestora sa fie limitata in zonele in care bacteriile sunt mai numeroase: ombilic, zona scutecelor, axilele si gatul. Agentii de curatare (sapunurile, emulsiile) pot avea formula imbogatita cu extracte vegetale cu efect de calmare si de hidratare a pielii.

img/director_img/masaj_bebe.jpgDe asemenea, se recomanda alegerea unui sampon care sa contina o formula de curatare blanda, adaptata parului nou-nascutilor si copiilor, sa aiba un pH izolacrimal, sa nu contina coloranti sau conservanti si sa fie hipoalergenice. Acestea se vor utiliza la sugarii mai mari; nou-nascutii la termen vor fi spalati pe par cu acelasi produs de curatare folosit pentru corp”, explica domnul doctor Vasile Benea, venind astfel in intampinarea proaspetelor mamici.

dotHidratarea intensiva

Dupa baita urmeaza hidratarea intensiva care sa continue cu succes actiunea inceputa de curatarea ultra-delicata: Laptele Hidratant Nutri Sensitive de la NIVEA Baby este creat special pentru ingrijirea frecventa a pielii uscate si sensibile. Datorita formulei speciale cu acizi grasi Omega-6, reface rezerva de lipide proprie pielii, chiar la nivelul epidermei si nu contine alcool sau coloranti.

Iata si parerea specialistului despre produsele de hidratare a pielii bebelusului: „Utilizarea produselor cu rol de hidratare creste continutul in apa al pielii si reduce pierderile de apa de la nivelul acesteia, contribuind la refacerea si mentinerea functiei de bariera si la formarea unui film protector la suprafata pielii. De asemenea, contribuie la refacerea aspectului cosmetic al pielii uscate. Acestea pot atrage apa atat din derm, cat si din mediul exterior. Dupa curatarea tegumentului, este de preferat sa se utilizeze un agent de hidratare sub forma de lotiune, crema sau ulei de corp.

img/director_img/bebe_mami.jpgProdusele emoliente, in principal uleiuri si lipide, sunt utilizate pentru a mentine sau pentru a reda supletea pielii; acestea reduc frecarea, lasand un film ocluziv neted la suprafata pielii. Prin repararea fisurilor dintre grupurile de celule ce se descuameaza de la nivelul pielii, produsele emoliente contribuie si la refacerea functiei de bariera cutanata. Deseori, produsele hidratante contin si agenti emolienti in compozitie. In ultima perioada au fost obtinute produse emoliente noi care contin aditivi cu efecte benefice asupra functiei de bariera cutanata; o categorie de asemenea aditivi este reprezentata de ceramide, care reprezinta principalul constituent al lipidelor intercelulare de la nivelul pielii si care sunt necesare pentru o bariera cutanata functionala.

Produsele de hidratare si emoliente trebuie aplicate imediat dupa baie pentru a retine apa patrunsa in piele in cursul baii. Daca pielea copilului ramane uscata si dupa aplicarea produselor de hidratare, se schimba forma de conditionare (in loc de lotiune se foloseste crema sau unguent); daca si aceasta masura este insuficienta, agentul de hidratare poate fi aplicat si de doua sau mai multe ori pe zi.”

dotCalmarea zonelor afectate

Zonele uscate, inrosite sau care dau mancarimi sunt semnul faptului ca bariera naturala de protectie a pielii este afectata, iar pielea are nevoie de o ingrijire suplimentara. O crema cu ingrediente antiinflamatorii este ceea ce ii trebuie pielii bebelusului in aceste momente. Trecem astfel la cel de-al treilea pas din programul Nivea Baby de ingrijire speciala a pielii bebelusului – calmarea zonelor afectate. Crema Intensiva de la NIVEA Baby are un complex ameliorant compus din pantenol, pentru calmare, oxid de zinc cu efect inflamator, extract de ulei de masline, cu proprietati hidratante. Toate acestea ajuta la calmarea rapida a pielii sensibile a bebelusilor si la prevenirea senzatiei de macarime.

img/director_img/urs_iritatii.gifZonele sensibile si diferitele afectiuni ale pielii sunt cele la care se refera si doctorul Vasile Benea cand vorbeste despre vindecarea iritatiilor: „O atentie deosebita trebuie acordata ingrijirii zonei fesiere, a „scutecelor”, zona intens agresata de contactul cu urina, materiile fecale si frecarea cu scutecele. Se pot folosi produse special concepute pentru acesta zona, agenti sau servetele care curata si calmeaza pielea, urmate de aplicarea unei creme de protectie. Cremele pot contine diverse substante care stimuleaza procesul de vindecare (pantenol etc.), calmeaza iritatia (alantoina, vitamina F etc.) si formeaza un strat protector lipidic (lecitina, squaleni etc.).

La copiii cu dermatita atopica s-a demonstrat ca utilizarea regulata a produselor hidratante si emoliente amelioreza uscaciunea pielii, pruritul si functia de bariera, scad necesarul de medicamente (de exemplu corticosteroizi) si previn puseurile de exacerbare a bolii. La fel de importanta este utilizarea hidratantelor in cazul unor tulburari de keratinizare (ihtioze) sau daca bariera cutanata este alterata datorita utilizarii unor agenti de curatare sau medicamente prea agresive.”
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre