Ingrijirea ochilor bebelusului

/ / Modificat: 2009-10-05
Ingrijirea ochilor bebelusului

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

  Liliana Anichitoaie

Ingrijirea ochilor bebelusului este foarte importanta pentru igiena generala. Ochii micuti si delicati ai bebelusului necesita o ingrijire speciala deoarece este important sa fie curati si sanatosi pentru a preveni infectiile.


Unii bebelusi se nasc cu canalul lacrimal blocat. Un canal lacrimal blocat face ca lacrimile sa se formeze si sa curga pe obraji. Un canal lacrimal normal va trage lacrimile formate pe suprafata ochiului, prin nas. Canalul lacrimal blocat ar trebui evaluat de un medic pediatru, pentru ca exista riscul ca ochii sa se infecteze. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, canalele lacrimale se deschid singure in primul an din viata. Un bebelus cu canal lacrimal blocat va avea nevoie de o curatare mai temeinica a ochilor.


Chiar si fara canalul lacrimal blocat bebelusii tind sa formeze o crusta in coltul ochilor. De cele mai multe ori crusta se va intari acolo si un servetel uscat nu va ajuta la remedierea problemei, ba mai mult, ar putea sa irite pielea sensibila din jurul ochilor.


Cu ce se pot curata ochii bebelusului?


img/director_img/ochi_bebe.jpg Cei mai multi specialisti recomanda folosirea apei fierte si racite pentru a curata ochii delicati ai bebelusului. Apa in care face baie bebelusul nu este cea mai buna optiune pentru ca poate contine spuma de baie, urme de sapun sau impuritati. De asemenea, daca bebelusul tau sta deja in apa cu care vrei sa ii stergi ochii trebuie sa tii cont de faptul ca ea nu este in totalitate curata, ceea ce poate duce la infectii.

Reducerea riscului infectiilor

Poti reduce riscul infectiilor oculare prin stergerea ochilor bebelusului in mod regulat. Cel mai bun moment pentru a sterge ochii bebelusului este inainte sau dupa baie. Prepara un bol cu apa fiarta si lasa-l sa se raceasca pana ajunge la o temperatura potrivita. Spala-ti mainile bine la chiuveta inainte sa il stergi pe bebelus. Daca vrei sa fii super-precauta, poti strecura apa printr-un tifon curat.

Inmoaie o bucata de material moale din bumbac sau o discheta de vata din bumbac in apa si stoarce-o pana cand ramane umeda. Sterge delicat ochiul bebelusului, atunci cand este inchis, din interior spre exterior, cu o singura miscare. Repeta miscarea pana cand ochiul este curat, folosind o alta parte a materialului sau o alta discheta de vata pentru a evita transferarea infectiei de la ochi pe fata. Nu folosi colturile materialului, foloseste doar partile din mijloc. Tamponeaza la sfarsit fata bebelusului cu un prosop moale.

 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre