Ghidul unei baite de succes

/ / Modificat: 2008-08-08
Ghidul unei baite de succes

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Viorica Stan

Mirosul specific al bebelusilor incanta pe oricine, dar mai ales pe proaspetele mamici. Totusi, trebuie sa recunoastem ca igiena bebelusului nu este un lucru tocmai usor.

Momentul baitei lui bebe poate fi unul minunat pentru a intari legatura dintre mama si copil, dar multe proaspete mamici se simt coplesite cand isi vad micutii uzi si rateaza sansa de a se bucura de aceste momente unice. Proaspetele mamici sunt adesea speriate de ideea de a-i face baie bebelusului, mai ales in primele luni de viata ale acestuia. Ceea ce trebuie sa stii este insa, ca nu ai de ce sa te temi, totul devine mai usor odata cu trecerea timpului. E o chestiune de incredere in fortele proprii si de a fi pregatita. Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a te bucura si tu de baita bebelusului tau.

dot Este mai bine ca baita bebelusului sa fie facuta inainte sa-l hranesti.

dot Ai grija sa te speli pe maini separat intotdeauna inainte de a spala bebelusul.

dot Nu uita, de asemenea, ca pana ce buricul nu s-a vindecat complet, trebuie sa rezumi baile bebelusului la curatarea cu ajutorul buretelui pentru a pastra zona uscata. Cordonul ombilical trebuie sa cada in 10-14 zile de la nastere.

dot Daca baietelul tau a suferit o circumcizie, NU ii face baie cu totul pana ce nu se vindeca circumcizia complet. Curata cu blandete si atentie penisul copilului in fiecare zi cu apa calduta.

dot De fiecare data cand iti imbaiezi bebelusul vorbeste cu el. Daca nu stii ce sa-i spui, incearca sa-i povestesti ce faci in acele momente. Celor mici le face placere sa li se vorbeasca, simt astfel ca cineva le da atentie. Unde mai pui ca le stimuleaza si creierul!

Baita pas cu pas
 

img/director_img/baie_bebe.jpg

In primul rand alege un loc pentru baia bebelusului unde sa fie cald si sa nu fie curent. Usile sau geamurile deschise, aparatele de aer conditionat sau ventilatoarele in functiune nu au ce cauta in camera in care ii faci baie lui bebe.

Asigura-te ca apa pentru baia bebelusului nu este fierbinte. Pielea lor este foarte sensibila si de aceea apa trebuie sa fie doar calda. Un termomentru pentru baie iti va fi de mare folos daca nu esti sigura de temperatura optima pentru baia bebelusului. Aceasta trebuie sa fie in jurul a 37-38 de grade Celsius. Cel mai folosit si indicat mod de a testa cat de fierbinte este apa este acela de a o incerca pe incheietura interioara a mainii tale.

Ideal ar fi ca atunci cand pregatesti apa din cadita sa pui mai intai apa rece si abia apoi pe cea calda. Astfel vei reduce riscul de oparire.

Ai grija sa-ti strangi din timp toate lucrurile de care vei avea nevoie in timpul baitei lui bebe si sa le ai la indemana. Nu este deloc sigur sa lasi un bebelus singur in apa, nici macar pentru o secunda. Chiar daca ai uitat ceva, daca suna telefonul sau bate cineva la usa si tii neaparat sa raspunzi, scoate bebelusul din apa, infasoara-l intr-un prosop ca sa nu raceasca si ia-l cu tine. Ideal ar fi sa ignori totul in momentul in care ii faci baie bebelusului.

Daca bebelusul tau plange si nu ii place apa, opreste-te si incearca in zilele urmatoare.

Cadita pentru bebelusi sau cada de baie?


Baita lui bebe se poate face in primele luni cel mai bine in caditele speciale pentru cei mici. Pe masura ce bebelusul creste, poti achizitiona o cadita pentru copii mai mari care se monteaza in cada mare de baie.

Caditele pentru bebelusi sunt utile pentru ca pot fi mutate cu usurinta dintr-un loc in altul si necesita mult mai putina apa decat o cada pentru adulti. Pentru un copil foarte mic, poti folosi chiar un lighean.

In cada de baie poti lua bebelusul cu tine, sa faceti baie impreuna, daca apa nu este prea fierbinte si este cineva (ideal ar fi sa fie tatal copilului) care sa iti dea bebelusul in cada si care sa-l scoata apoi.

Cand sa-i faci baita?


img/director_img/bath.jpg Totul depinde numai de tine. Bebelusul tau nu are nevoie de baie in primele saptamani, dar poate fi distractiv pentru amandoi sa faceti baita la cateva zile si poate fi inceputul obisnuirii bebelusului cu igiena.

In general, baia bebelusului nu trebuie facuta mai des de o data sau de doua ori pe saptamana. Daca vei avea mereu grija ca fata si funduletul bebelusului sa fie curate tot timpul, el nu va avea nevoie de o baie ca la carte mai des de atat.

Mai tarziu, baita poate ajunge rutina de fiecare seara.

Pentru bebelusii foarte mici, spalatul fetei si al funduletului este o alternativa foarte buna a baitei in intregime. Acelasi lucru este valabil si pentru cei mici carora nu le place baia. Vei avea nevoie de:
dot Tampoane igienice de bumbac sau doua carpe;
dot Un lighean cu apa calduta;
dot Un scutec si un prosopel curate;
dot Un cos pentru lucrurile ce vor trebui aruncate.

Spala fata doar cu apa.

Ochisorii bebelusului trebuie curatati doar cu apa si un prosopel curat. Incepe din partea interioara a ochiului si continua spre urechi. Pentru ochiul celalalt foloseste o alta parte a carpei, curata. In acelasi mod, pune carpa pe degetul mic si curata urechile bebelusului.

O alta varianta de baita la care poti apela este aceea de a face baie cu puiul tau. Mai ales daca cel mic este agitat sau ii este rau, aceasta optiune va fi cea mai buna alegere pe care o poti face. Copiii adora contactul piele pe piele, asa ca daca il vei aseza in poala ta pentru a-l spala se va simti minunat. Sa-ti mai spunem un secret? Pentru multi copii, apropierea din timpul baii face ca alaptarea sa se faca mult mai usor. Cei mici devin relaxati si se simt mai in largul lor, hranindu-se mai bine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre