Ghidul de scutece, de la A la Z

/ / Modificat: 2008-11-10
Ghidul de scutece, de la A la Z

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Dana Niculescu

Unul dintre lucrurile care conteaza cel mai mult este sa te bucuri de clipele petrecute alaturi de micutul tau, in loc sa stai sa te gandesti ce scutec ar trebui sa alegi, care este cel mai potrivit pentru copilul tau si cand trebuie sa-l schimbi.

Cea mai mare grija a parintilor in privinta sanatatii este sa tina pielea bebelusului uscata, sanatoasa si fara iritatii. Multi factori pot cauza iritatii in zona scutecului: umezeala prelungita, lipsa aerului, sapunul etc.

Exista o serie de lucruri extrem de importante de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi scutecele potrivite pentru bebelusul tau:

dotCapacitatea de absorbtie
Un scutec bun este un scutec care are capatitatea de a absorbi toata cantitatea de urina pe care o elimina bebelusul tau. Sigur ca nu toti copiii sunt la fel. Este important sa existe suficient material pentru a absorbi lichidul, dar, in acelasi timp, sa nu creeze discomfort bebelusului. Aici intervine rolul acelori linii care se vad pe scutece si sunt foarte folositoare in cazul scutecelor pentru noapte sau pentru copiii care urineaza mai des.

dotCapacitatea de a permite circulatia aerului
Atata timp cat scutecul permite aerului sa treaca prin el, pielea bebelusului tau poate respira, iar funduletul lui va fi unul lipsit de iritatii. Unde mai pui ca scutecele care au aceasta capacitate sunt si mult mai confortabile pentru copii. Cele din bumbac au capacitatea de a permite circulatia aerului.

dotInvelisul exterior al scutecului
Pentru ca hainele si lenjeria de pat a bebelusului sa ramana uscate este nevoie de un invelis impermeabil.

img/director_img/servetele_nivea.jpgAstazi exista tot mai multe tipuri si modele de scutece, de la cele mai simple, din hartie imbracate intr-un invelis alb de plastic, pana la cele mai sofisticate, cu gel absorbant in interior, cu personaje de desene animate pe ele si elastic in jurul picioruselor.

Cu atatea variante din care sa alegi, iti oferim cateva indicatii pentru ca tot procesul sa fie mai usor in functie de varsta bebelusului tau:

 - Nou-nascuti: Majoritatea parintilor aleg scutecele elastice, care vor fi potrivite cresterii rapide a bebelusului. O alta varianta de scutece pentru bebelusi sunt cele care in fata sunt decupate in forma literei U pentru o usoara ingrijire a buricului.

 - 5-8 luni: E varsta la care incepe diversificarea asa ca scutecele vor fi mai murdare. Este important sa aiba o mare putere de absorbtie, iar pentru noapte alege-le pe cele special concepute pentru a fi purtate o perioada mai lunga de timp de catre bebe.

 - 9-24 luni: Bebe incepe sa se miste mai mult si are nevoie de scutece care sa se fixeze bine si sa fie elastice. Scutecul trebuie schimbat mai des pentru a evita iritatiile.
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre