De la scutece la olita

/ / Modificat: 2008-08-07
De la scutece la olita

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Dorina Constantin

Trecerea cu succes de la scutece la olita nu tine de varsta copilului, ci mai degraba de pregatirea sa fizica si emotionala. Multi copii isi arata interesul fata de olita in jurul varstei de 22-30 de luni, insa altii nu sunt inca pregatiti inainte de 3 ani sau chiar mai tarziu.

Pentru a-ti da seama daca este pregatit sa renunte la scutece, trebuie sa iti pui urmatoarele intrebari:
dotCopilul meu este interesat de olita, nu il va deranja sa poarte doar lenjeria intima?
dotCopilul meu poate interactiona cu mine prin intrebari simple?
dotPoate sta fara sa se ude mai mult de 2 ore pe zi?
dotSe trezeste atunci cand isi uda scutecul?
dotScutecul murdar il deranjeaza?
dotIsi poate trage singur pantalonasii?

In cazul in care ai raspuns la majoritatea intrebarile cu da, copilul tau s-ar putea sa fie pregatit sa renunte cu usurinta la scutece, iar olita sa ii devina noul aliat. Insa, daca ai raspuns cu nu, iti recomandam sa mai astepti o perioada. Un copil care se opune astazi olitei, poate fi deschis acestei idei peste cateva luni, de aceea nu te ingrijora, asteapta pana va fi pregatit, nu grabi lucrurile.

img/director_img/scutec_bebe.gif Nu uita ca fiecare copil este diferit. Inainte de a putea folosi olita, copiii trebuie sa fie capabili sa-si controleze actiunile, mai ales atunci cand este vorba de vezica urinara. Cateva dintre semnele pe care le vei observa atunci cand el este capabil de acest lucru sunt: pastrarea scutecului curat dupa somn sau minim 2 ore pe zi si absenta nevoilor mari in timpul noptii.

De asemenea, copiii sunt capabili sa se catare, sa vorbeasca, sa se dezbrace si sa se imbrace singuri sau prezinta alte calitati motorii.

Majoritatea copiilor sunt pregatiti fizic pentru trecerea de la scutece la olita inainte de a fi capabili din punct de vedere emotional. Copilul tau trebuie mai intai sa isi doreasca singur sa foloseasca olita sau toaleta si sa fie capabil sa coopereze cu tine. Adesea copiii ne spun ca sunt "fata mare" sau "baiat mare" si isi doresc sa renunte la scutec din propria initiativa. Trebuie sa avem rabdare si sa asteptam acel moment.

Atunci cand va decideti impreuna sa renuntati la scutece, pastreaza-ti simtul umorului si atitudinea pozitiva, astfel vei avea cu siguranta succes in acest proces destul de pretentios si dificil!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre