Cum ingrijesc pielea bebelusului meu?

/ / Modificat: 2008-02-26
Cum ingrijesc pielea bebelusului meu?

Sfatul specialistului

Dr. Alina Pop-Began

intrebare Am un pusti de 2 luni jumatate si de vreo 3 saptamani i se descumeaza pielea. E normal? Tin sa precizez ca dupa fiecare baita de seara ii fac masaj cu ulei si ii dau mai mult pe piele. Am incercat toate variantele (adica i-am fiert apa in care face baita, i-am pus si musetel), dar nici una nu a dat rezultate. Ce ma sfatuiti sa fac?

 
 
intrebare In primele saptamani de viata, pielea bebelusului sufera un proces de uscare si descuamare fiziologica; acest proces poate fi discret, sub forma de scuame mici, comparate adesea cu tarâtele (descuamare furfuracee) sau mai pronuntat, cu scuame mari, in fasii sau lambouri, mai ales pe trunchi palme si talpi.

Nu este o varsta fixa la care apare sau o durata precisa a acestei descuamari: la unii sugari apare mai devreme la altii mai tarziu. La unii (in special la cei nascuti prematur) acest proces, este mai intens si poate dura mai mult timp.

Aceasta descuamare va disparea de la sine si nu e nevoie de tratament special. Singurele masuri care sunt necesare sunt cele de igiena riguroasa, deoarece zonele descuamate reprezinta porti de intrare pentru germeni si trebuie prevenita infectia acestora.

Daca este foarte pronuntata descuamarea, se poate tampona zona respectiva cu ceai de musetel sau ulei caldut; aplicarea dupa baita a unui strat subtire de ulei de corp nu este contraindicata, dar trebuie evitat excesul de creme, uleiuri si alte produse cosmetice; de asemenea se va evita frecarea pielii si utilizarea excesiva a sapunului (care irita pielea) si in nici un caz nu se vor aplica unguente sau solutii cu antibiotice, deoarece acestea pot favoriza aparitia micozelor (infectii date de ciuperci).

Cel mai bine este sa mentineti pielea curata si sa retineti ca aceasta descuamare nu reprezinta o boala, ci este o etapa fiziologica in dezvoltarea pielii bebelusilor.
 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre