Bebelusii pot avea acnee?

/ / Modificat: 2008-09-29
Bebelusii pot avea acnee?

Articol scris la sugestia cititoarei noastre

Andreea Nistoroiu

Desigur, te asteptai ca adolescentii sa aiba probleme cu acneea, chiar sa experimentezi si tu aceasta problema, insa oare la bebelusi exista aceasta afectiune?

Multi nou-nascuti dezvolta aceasta afectiune a pielii, numita acnee, cel mai frecvent pe obraji, barbie si frunte. Acneea la bebelusi nu este deloc draguta, mai ales cand ne asteptam ca fiind atat de mici pielea lor sa fie perfecta, dar nu te ingrijora, aparitia sa este normala si cel mai important temporara!

Acneea la bebelusi poate aparea de la nastere, de cele mai multe ori apare dupa cateva saptamani, cel mai frecvent dupa 4-6 saptamani.
Pentru ca la aceasta varsta se pot dezvolta diverse afectiuni ale pielii, este foarte important ca tu ca mamica sa stii sa le diferentiezi. Simptomele acneei sunt:

dotprotuberante rosii la nivelul obrajilor, barbiei sau a fruntii;
dotapare in primele 3-4 saptamani de la nastere;
dotacneea este accentuata atunci cand bebelusul plange sau e agitat.

img/director_img/toilet_water.jpgDaca bubitele de pe fata vor interactiona cu saliva, lapte sau alte substante asemanatoare, situatia acneei se va inrautati de-a lungul a catorva zile.

Acneea bebelusului este cauzata de modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii. Glandele sebacee ale pielii bebelusului sunt stimulate de hormonii mamei in perioada dinainte de nastere. Cu foarte putin timp inainte ca bebelusul sa se nasca, hormonii tai ajung la el prin placenta ajutand la dezvoltarea normala a sa. Totodata, hormonii stimuleaza si glandele sebacee, favorizand dezvoltarea acneei.

Daca bebelusul tau are acnee pe perioada iernii, cum ar trebui sa ai grija de pielea sa foarte sensibila? Foloseste mai putine creme, in special cele foarte grase. Foloseste lotiuni usoare, neparfumate. De asemenea, ai grija sa nu exagerezi cu imbracatul, este posibil ca datorita supraincalzirii sa dezvolte alte afectiuni ale pielii care sa ii inrautateasca acneea deja existenta. Asadar, daca il scoti pe bebelus la plimbare pe perioada iernii, ai grija sa il imbraci corespunzator si nu uita ca atunci cand intrati in casa sa il scapi rapid de straturile de haine care nu ii mai sunt necesare.

Acneea bebelusului poate fi problematica pe perioada rece, deoarece vremea de afara favorizeaza uscarea pielii de la nivelul fetei si te indeamna sa folosesti cremele. Multe dintre cremele folosite sunt prea grase si pot duce la eruptia unor cosuri destule de urate pe fata bebelusului.

img/director_img/puf.jpgPrevenirea acneei nu prea poate fi facuta, iar daca discutam de tratament, acesta este practic inexistent.

Cum acneea bebelusilor nu presupune un tratament, nu prea sunt lucruri pe care ar trebui sa le faci ca sa scapi bebelusul de pustule. Exista insa cateva lucruri pe care este bine sa NU le faci:

dotEvita sa folosesti crema sau ulei pe pielea bebelusului pentru ca acestea pot inrautati acneea.

dotNu folosi medicamente sau produse impotriva acneei.

dotNu freca zona afectata. Acneea bebelusilor nu este cauzata de mizerie. De fapt, o spalare prea deasa si prea insistenta a fetei poate irita pielea bebelusului. Spala fata bebelusului ca de obicei, de doua – trei ori pe zi, cu apa si, ocazional, cu un sapun fin pentru bebelusi. Sterge-o cu blandete cu un prosop moale.

dotNu stoarce pustulele. Poti cauza mai multa iritatie sau infectie.

Daca esti ingrijorata cu privire la bubitele de pe fata bebelusul tau sau nu dispar dupa 3 luni, iti recomandam sa consulti un medic specialist.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre