Ce ar trebui sa stie parintii despre cele 5 etape ale bankingului de celule stem? (I)

/ / Modificat: 2016-04-08
Ce ar trebui sa stie parintii despre cele 5 etape ale bankingului de celule stem? (I)

Bankingul de sange ombilical este modalitatea de obtinere si stocare in conditii de criogenare a unei grefe de celule stem cu disponibilitate imediata pentru utilizare terapeutica. 

Pentru obtinerea unei grefe de celule stem care sa indeplineasca conditiile de calificare pentru un transplant este necesar sa fie indeplinite criterii calitative si catitative. Acestea sunt direct influentate de toate cele 5 etape ale bankingului de sange ombilical. 

 etape_banking_sange_ombilical

Prima etapa, recoltarea

Procedura de recoltare a sangelui ombilical este simpla, minim invaziva, fara risc pentru mama sau nou nascut, avand o durata intre 30 secunde si 2-3 minute, in functie de volumul de sange disponibil. 

Dupa nasterea copilului si sectionarea cordonului ombilical, recoltarea sangelui incepe prin realizarea obligatorie a unei spalari din abundenta cu ser fiziologic steril, urmata de o dezinfectie riguroase a cordonului. Aceasta este o etapa esentiala pentru  reducerea semnificativa a riscului de contaminare a sangelui ombilical cu diverse microorganisme, cel mai frecvent cu bacterii din flora comensuala a vaginului, zonei perineale, anale si a tegumentelor din jur. Astfel, incidenta contaminarii se poate reduce la 2-3 % din cazuri.

Urmeaza punctionarea venei spirale ombilicale  si recoltarea cantitatii de sange ramasa  la nivelul cordonului ombilical si a placentei, dupa incetarea ultimelor pulsatii ale cordonului ombilical si sectionarea acestuia. Volumul de sange disponibil pentru prelevare poate varia in limite foarte largi (intre 20 si 200 ml). De asemenea, concentratia celulelor utilizabile pentru transplant (reprezentata de celulele stem si progenitorii), raportata la acelasi volum de sange recoltat poate fi diferita. Astfel, parametrii cantitativi ai probelor de sange ombilical sunt individuali pentru fiecare nastere in parte. 

celule_stem_recoltare

Pentru a aduce un aport suplimentar de sange si de celule (in medie cu 20-30 %) este posibila asocierea celei de a  doua recoltari dupa delivrenta placentei (eliminarea placentei din uter). Prin punctionarea venei spirale ombilicale, la locul de emergenta a cordonului din placenta si a marilor vase de sange de pe suprafata placentei se poate recolta cantitatea de sange restanta la acest nivel, care nu a putut fi extrasa prin prima recoltare. 

Asocierea recoltarii suplimentare din placenta este modalitatea prin care se poate asigura obtinerea integrala a volumului de sange restant in cordon si in placenta. Prin aceasta este posibila cresterea calitativa a grefei de celule stem obtinute, a depozitarii in 2 pungi  si a sanselor de utilizare terapeutica. Detalii despre pachetul Gold si Diamond.

Dupa recoltarea probelor de sange ombilical, sange placentar si a mostrei de sange venos recoltata de la mama toate probele biologice se eticheteaza si ambaleaza corespunzator, fiind ulterior introduse in kitul de recoltare impreuna cu fisele completate si parafate de medic. Kitul se va depozita temporar la frigider pana la preluare. 

Anestezia epidurala sau administrarea de medicamente prenatal sau in cursul nasterii, nu constituie contraindicatii ale recoltarii.

Contraindicatii absolute ale recoltarii sunt: infectia materna cu HIV, HTLV, sifilis activ si infectia activa cu HVB si HCV (virus hepatitic B si C) si CMV (citomegalovirus).

medic_recoltare_siguranta

A 2-a etapa, transportul

Pentru a se putea asigura transportul intr-un interval de timp optim, conform instructiunilor primite odata cu kit-ul de recoltare este necesar ca parintii sa anunte nasterea in maxim 12 ore. Coordonatorul de transport in functie de locatia spitalului in care a avut loc nasterea va organiza preluarea kitului din spital si directionarea acestuia catre cel mai apropiat laborator. Cord Blood Center este unica banca din Romania care are 2 banci de procesare si stocare a celulelor stem la Cluj Napoca si Otopeni. Astfel este posibila asigurarea transportului  de la maternitatile din Romania catre laborator  in medie sub 30 ore. 

Modul de ambalare al probelor recoltate este de asemenea important pentru transportul in siguranta catre laborator. Prin tripla impachetare respectand cerinta ADR se asigura  rezistenta la socuri si termoizolatia. Cutiile sunt captusite cu un material special care amortizeaza socurile  iar temperatura este mentinuta intre limitele admise, intre 2 si 22 de grade Celsius cu ajutorul acumulatorilor termici din interiorul kiturilor noastre de recoltare.  

Mentinem o comunicare foarte buna cu personalul medical din spitale si cu personalul firmelor de curierat cu care colaboram, acestia fiind instruiti periodic prin reprezentantii nostri cu privire la modul de ambalare precum si conditiile de transport al probelor recoltate.

A 3-a etapa, testarea

Fiecare etapa din momentul receptiei probelor biologice in laborator si pana la momentul final al depozitarii grefei in stocator este riguros reglementata pentru a asigura o trasabilitate detaliata si documentata.  

testare_sange_celule_stem

La receptia kitului de recoltare se realizeaza o verificare a integritatii pungii in care a fost recoltat sangele ombilical si a etichetarii cu codul unic de bare, atat pe punga de recoltare cat si pe fisele insotitoare ale acesteia.

Dupa introducerea datelor de identificare in sistemul securizat de administrare a datelor personale se efectueaza testarile calitative din sangele matern si sangele ombilical, urmate de evaluarea parametrilor cantitativi (volum de sange recoltat si celularitatea utilizabila pentru transplant –TNC). 

Rezultatele acestor testari vor fi aduse la cunostinta parintilor prin transmiterea certificatului de procesare a sangelui ombilical.

Ca urmare a bunei colaborari stabilite cu personalul medical din clinicile de obstetrica si ginecologie (medici si asistente medicale) a instruirii si a mentinerii comunicarii directe cu acestia, peste 97% dintre parinti primesc un raspuns pozitiv, adica o confirmare a obtinerii unei grefe utilizabile pentru transplant. in putinele situatii in care factori favorizanti de natura medicala pot sa intervina  determinand contaminarea bacteriana a grefei, aceasta nu este distrusa.

Cu acordul parintilor grefa se poate pastra sub forma criogenata, in conditii similar cu a grefelor sterile pentru ca reprezinta o sansa pe care medicul in functie de particularitatile cazului si resursele terapeutice disponibile, poate decide sa o acorde pacientului.

Va invit sa cititi urmatorului articol care va continua cu prezentarea etapei de procesare si stocare a grefelor de celule stem. 

Ce ar trebui sa stie parintii despre cele 5 etape ale bankingului de celule stem? (II)

Dr. Speranta Arciudean

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Beneficii celule stem Sangele placentar Celulele stem din sangele placentar

Articole recomandate

Citeste si despre