Iritatiile de scutec il deranjeaza pe cel mic?

/ / Modificat: 2014-02-17
Iritatiile de scutec il deranjeaza pe cel mic?

Iritatiile de scutec sunt o afectiune a pielii ale carei semne si simptome sunt neplacute si incomode pentru bebelus. Cunoscuta si sub numele de dermatita de scutec sau eritem fesier, iritatia provocata de scutece determina usturimi ale pielii, dureri si un disconfort care sterge instantaneu zambetele de pe chipul bebelusului si il incrunta!

Iritatiile de scutec reprezinta o inflamatie a pielii frecvent intalnita la bebelusi. Sunt cauzate in principal de frecarea intensa a scutecului de pielea sensibila a copiilor sau de contactul prelungit al pielii cu urina sau fecalele.

Pielea bebelusului este predispusa la o multime de afectiuni si infectii. Copilul poate suferi eczeme si iritatii chiar si de la o atingere mai puternica sau de la urmele de detergent din hainute. Insa scutecele care stau aproape toata ziua pe funduletul lui sunt principalii factori care contribuie la aparitia dermatitei.

Principalele semne si simptome medicale ale iritatiei de scutec sunt:

  • inrosirea pielii funduletului, cu posibilitate de extindere si spre organele genitale externe, coapse si fese;
  •   aparitia unor pustule sau basicute in zonele rosiatice;
  • posibile ulceratii in zonele afectate (in cazuri severe).

Toate aceste manifestari sunt inestetice, dar si incomode si dureroase pentru cel mic. Simptomele iritatiei pot fi sesizate nu doar pe piele, ci si in starea de spirit a bebelusului. Copilul devine usor iritabil, agitat si incepe sa planga chiar si la cea mai mica atingere a zonei afectate, intrucat iritatia este dureroasa, ustura si il indispune.

Cel mai bun tratament ramane intotdeauna preventia. Daca vrei sa scapi de cosmarul clipelor in care bebe plange si are funduletul inrosit de la iritatie, este important sa tii cont de cateva masuri importante care combat riscul aparitiei dermatitei:

·         schimbarea frecventa a scutecului folosit, pentru a evita contactul prelungit al pielii cu urina si fecalele, care sunt acide si predispun la iritatie;

·         "libertatea" funduletului - este recomandat ca bebelusul sa fie tinut cat se poate de mult si fara scutec, astfel incat pielea sa respire si sa se pastreze mai mult timp uscata si curata;

·         aplicarea unguentului sau cremei cu zinc, inaintea schimbarii scutecului, pentru a crea o bariera de protectie impotriva actiunii acide a urinei si scaunelor asupra pielii;

·         curatarea si igienizarea atenta a pielii funduletului - este important ca la fiecare schimbare a scutecului, zona sa fie curatata atent de reziduuri de urina sau fecale si foarte bine uscata, prin tamponarea cu un prosop din bumbac.

Crema Sudocrem, impotriva iritatiilor provocate de scutece, protejeaza pielea impotriva inrosirii, o dezinfecteaza si o hidrateaza. Iata ingredientele sale active si beneficiile pe care acestea le aduc pielii sensibile a bebelusului:

  • Oxid de zinc: antiinflamator, usureaza cicatrizarea, scade pierderea de lichid in cursul procesului de regenerare;
  • Benzoat de benzil, cinamat de benzil: stimuleaza si accelereaza epitelizarea;
  • Alcool benzilic: efect bacteriostatic si de scadere a senzatiei de arsura;
  • Lanolina hipoalergenica: efect hidratant si protector fata de agentii externi.

Bebelusul tau a suferit vreodata de iritatie de scutec? Care au fost cele mai eficiente masuri pe care le-ai luat pentru tratarea afectiunii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

 

smart-love-logo

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eritem fesier Dermatita scutec Afectiuni piele bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre