10 trucuri pentru a-i convinge pe cei mici sa manance fructe si legume

/ / Modificat: 2018-04-18
10 trucuri pentru a-i convinge pe cei mici sa manance fructe si legume

Ca si parinti de cate ori nu am fost pusi in situatia de a ne ruga copiii sa manance si legumele din farfurie. Iar cand rugamintile clasice nu au mai mers, am incercat sa-i mituim, sa-i imploram, sa le vorbim despre principiile unei diete sanatoase. Daca niciuna din metodele de mai sus nu a dat rezultate, incearca puterea exemplului.

De ce nu vor cei mici sa manance legume? 

Intre 2 si 6 ani apare neofobia alimentara, tradusa prin teama de a incerca alimente necunoscute sau noi. De asemenea, la aceasta varsta copiii prefera gustul dulce in ceea ce priveste alimentele si pot considera anumite legume necomestibile. In consecinta, copiii pot refuza sau pot consuma doar o varietate limitata de fructe si legume.

Daca esti unul dintre acei parinti ingrijorati si anxiosi ca pustiul nu mananca suficiente fructe si legume, poti incerca diverse metode prin care sa-l faci sa le manance. Dar este foarte posibil ca insistenta ta sa exacerbeze problema, iar mesele sa devina stresante si nefericite, atat pentru copil, cat si pentru tine. Trebuie sa dai dovada de ingeniozitate si creativitate pentru a-l face pe cel mic sa isi manance portia de legume din farfurie, dar si de foarte, foarte multa rabdare.

De ce este important ca cei mici sa manance zilnic legume si fructe?

Fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale si fibre. Copiii ar trebui sa fie incurajati sa manance fructe si legume cat mai variate - cu cat farfuria arata precum un curcubeu de culori, cu atat mai bine.

Fructele si legumele sunt o sursa bogata de antioxidanti, fata de gustarile dulci si mancarea fast-food, bogate doar in grasimi si zahar. Vitaminele, mineralele, fibrele si antioxidantii din fructe si legume prezinta urmatoarele beneficii:

  • Contribuie la o stare de sanatate buna si protejeaza impotriva bolilor, atat acum cat si in viitor;
  • Asigura cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copilului;
  • Consolideaza sistemul imunitar al copilului si lupta impotriva bolilor. Exista dovezi puternice care arata ca substantele nutritive din fructe si legume pot preveni bolile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare;
  • Continutul ridicat de fibre poate ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si poate preveni constipatia.

Cum ii facem pe copii sa manance mai multe legume?

Poate fi frustrant pentru parinti atunci cand copiii fac mofturi la mancare sau cand incep sa se agite la masa. Cu toate acestea, trebuie spus ca modul in care parintii raspund la aceste provocari, precum si abordarea lor fata de alimentatia sanatoasa au un impact imens asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor lor.

In cazul in care si micutul tau face nazuri la mancare sau refuza fructele si legumele, incearca aceste sfaturi simple, care te vor ajuta sa pui intr-o lumina pozitiva experienta hranirii copilului tau:

1. Incearca din nou si din nou

Copiii pot avea preferinte alimentare diferite, care se pot schimba de la o zi la alta. Cel mai important lucru este sa fii rabdator si sa-i oferi copilului o varietate de fructe si legume in fiecare zi, nu doar din tipul care ii place cel mai mult. Nu-ti face griji daca micutul tau mananca doar o cantitate mica sau deloc - pur si simplu continua sa-i oferi acel fruct sau leguma cat mai des posibil si adopta o atitudine pozitiva vizavi de fructul respectiv in timp ce i-l servesti copilului.

Daca nu reusesti din prima, incearca din nou si din nou. Unii copii au nevoie sa le fie prezentat un aliment nou de 10 ori sau chiar mai mult, inainte de a se decide sa-l incerce. Scopul este de a face din luarea mesei o experienta pozitiva si orice cantitate consumata este un pas inainte.

2. Esti primul model al copilului tau

Parintii joaca un rol important in stabilirea unei experiente pozitive pentru copil. Esti, la urma urmei, modelul copilului tau. A lua masa in familie inseamna sa-i oferi copilului tau posibilitatea de a invata de la voi, parintii, si de a va urmari cum va bucurati de o varietate de alimente hranitoare. Iar in felul acesta va fi mai probabil sa doreasca sa se alature.

Cu toate acestea, daca micutul tau refuza sa manance fructele si legumele pe care i le-ai oferit, evita sa-l fortezi sau sa-l cicalesti, deoarece aceste metode sunt contraproductive in a-l face sa-si schimbe comportamentul. Cicaleala va face timpul petrecut la masa neplacut pentru toata familia. In plus copilul va invata sa asocieze alimentele cu sentimente negative.

3. Incurajeaza-l!

Incearca sa incurajezi consumul de fructe si legume oferind recompense nealimentare sau sociale, cum ar fi abtibilduri sau una din activitatile preferate ale copilului. Retine ca marimea unei portii pentru un copil poate fi mai mica si variaza in functie de varsta, apetit si nivelul de activitate. Deci incepe sa-i servesti mancarea in cantitati usor de finalizat si apoi creste treptat.

4. Implica-l in alegerea fructelor si legumelor

Poti creste expunerea copilului tau la fructe si legume, precum si cresterea interesului pentru acestea, in timpul sesiunilor de cumparaturi alimentare. Cum? Pur si simplu prin implicarea copilului in alegerea fructelor si legumelor, pe care ar dori sa le manance. Daca i-ai da mai multe informatii despre fructele si legumele din cosul de cumparaturi, ar fi si o buna oportunitate de a invata lucruri noi. Iar cand ajungeti acasa, el poate ajuta la spalarea si pregatirea fructelor si legumelor in bucatarie.

5. Fa mesele distractive si gustoase!

Copiii pot avea, de asemenea, anumite preferinte in ceea ce priveste gustul, textura si prezentarea mancarurilor. Cei care prefera texturile crocante, s-ar putea sa se imprieteneasca mai degraba cu legumele crude, decat cu cele fierte.

De asemenea, mancarea poate fi mai atragatoare daca o servesti alaturi de diverse fructe si legume colorate. Daca micutul tau este pretentios la legume, incepe cu cele mai dulci si mai colorate cum ar fi: dovleacul, porumbul, conopida sau morcovul. Include si alte tipuri de legume dupa ce copilul se obisnuieste sa le manance.

Noile tipuri de fructe si legume pot fi, de asemenea, servite impreuna cu un aliment despre care stii ca ii place. Poti sa apelezi la condimente si sosuri pentru a le face mai gustoase.

6. Aranjeaza alimentele frumos in farfurie

Copiii adora mancarea frumos aranjata, acesta fiind un motiv pentru care ar trebui sa gatesti legumele separat - ca sa faci apoi din ele diverse modele in farfurie. Spre deosebire de adulti, care prefera alimentele amestecate, adunate in centrul farfuriei, copiii prefera mancarea in gramezi separate.

Daca ii modelezi legumele sub forma unei inimi sau intr-o fata zambitoare, ii va placea si mai mult. Acesta este un alt mod de a face mancarea distractiva.

legume-farfurie-copii

7. Nu-l forta sa termine tot din farfurie!

Inca o muscatura este altceva decat: "nu te ridici de la masa pana nu termini!". Una dintre cele mai mari greseli ale parintilor este fortarea copilului sa manance ceva ce nu-i place. In cele din urma conflictele si pedepsele vor crea o atmosfera neplacuta la masa.

Experientele negative privind mancarea au efectul opus celui dorit si, de fapt, sporesc tendinta de a consuma alimente nesanatose. Poti sa-l rogi pe cel mic sa mai ia o muscatura, dar incearca sa nu incepi o lupta.

8. Intelege-i valorile

Copiii nu vad lumea la fel ca adultii si, prin urmare, au valori foarte diferite. S-ar putea sa aiba mai putina grija de sanatate - majoritatea copiilor cred ca sunt invincibili - asa ca spunandu-le ca un aliment este sanatos este putin probabil sa rezolve problema. Pe de alta parte, majoritatea copiilor se simt limitati, din cauza marimii lor, si doresc sa fie mai mari si mai puternici. Spunandu-le ca broccoli "te ajuta sa cresti mare" este, prin urmare, mai eficient decat "este sanatos" sau "pentru ca asa spun eu".

9. Ascunde fructele si legumele in diverse preparate

Cercetarile spun ca un copil trebuie sa guste de 10-15 ori dintr-un preparat nou, pentru a se obisnui cu gustul. Daca te numeri printre parintii ai caror copii refuza fructele si legumele, exista cateva metode prin care le poti strecura in diverse mancaruri delicioase, fara ca ei sa isi dea seama.

De exemplu, poti profita de faptul ca cei mici iubesc pizza si strecoara putin broccoli in ea. Alege un broccoli mic, taie-l bucatele si mixeaza-l la robot pana capata consistenta orezului. Apoi, pune broccoli intr-un castron si baga-l la microunde timp de 1 minut, pana cand devine aburind. Amesteca broccoli, doua oua, branza si condimentele si toarna compozitia in tava de copt. Coace timp de 10-12 minute. 

pizza-broccoli

Pizza subtire cu broccoli | Vezi reteta completa aici

Daca cei mici sunt mari iubitori de paste, intr-un robot de bucatarie, adauga broccoli, busuioc si ulei si lasa-le sa se amestece bine. Adauga parmezan, seminte de pin, usturoi, suc de lamaie si sare si amesteca pana obtii un amestec omogen. Fierbe pastele si amesteca-le cu sosul pesto. 

paste-broccoli-pesto

Paste cu broccoli si sos pesto | Vezi reteta completa aici

Fructele le poti servi ca smoothie-uri, checuri sau prajituri. Spre exemplu, un smoothie de fructe de padure, pe langa faptul ca se prepara foarte usor, este si racoritor se le ofera micutilor energia necesara pentru o zi de scoala. 

smoothie-fructe-padure

Smoothie de fructe de padure | Vezi reteta completa aici

Ai nevoie de suc de portocale, un iaurt natural, pudra de vanilie si fructe de padure (zmeura, mure, afine etc). Amesteca-le intr-un blender si toarna smoothie-ul in pahare. 

10. Nu renunta!

Unii copii vor fi mai dificili decat altii si vor necesita mai mult efort si rabdare. Este important, totusi, sa se inteleaga ca obiceiurile care se dezvolta de la o varsta frageda vor ramane pana la maturitate. De dragul tau si al copiilor tai, merita sa rezolvi cat mai curand problema alimentelor nesanatoase.

Continua sa le oferi copiilor tai fructe si legume, sa fii un bun exemplu, sa creezi experiente pozitive in jurul mancarii si sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a expune intr-un mod placut fructele si legumele pe care cei mici le resping. Persistenta ta va fi rasplatita.

Cate legume trebuie sa manance un copil?

Nu vrei nici sa cazi in extrema cealalta si sa il faci sa manance numai fructe si legume. Orientativ, un copil de 2-3 ani trebuie sa manance 100 de grame de fructe si legume zilnic, de la 4 la 8 ani 130-200 grame, de la 9 la 18 ani intre pana la 600 de grame.

Pentru un adult Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 400 de grame de fructe si legume zilnic ceea ce inseamna 5 portii a 80 de grame. Totusi, ghidul OMS specifica faptul ca aceste cantitati trebuie ajustate in funcție de varsta, activitatile zilnice. Pentru copii, o portie ar putea insemna o cantitate care incape in mana micutului. Fuctele si legumele nu trebuie mancate neaparat crude, ci pot fi transformate in supe, salate, tocanite.

Acestea sunt recomandarile generale ale OMS, insa fiecare tara a stabilit reguli proprii. In Germania, Romania, Olanda sau Noua Zeelanda se pastreaza recomandarea de 5 porții pe zi, in timp ce in Canada si Japonia limita minima este crescuta la 7 portii. In Franta se recomanda 10 portii de fructe si legume zilnic.

Eroii din viata copilului tau pot fi modele de urmat!

Pentru multi copii, sportivii sunt ca niste eroi. Poate o sa vi se para amuzant, dar stiu cativa baieti care isi doresc sa fie Messi cand vor fi mari. Asa ca de aici pana la a-l imita in tot ceea ce face e doar un pas. Pe aceasta idee se bazeaza si campania Beko - Eat Like a Pro in parteneriat cu FC Barcelona. Vazandu-i pe cei mai apreciati fotbalisti ca fac miscare si mananca sanatos, copiii vor vrea sa le urmeze exemplul.

Echipa din spatele acestei campanii spera ca, aratandu-le copiilor cum arata meniurile celor mai mari campioni, ii putem convinge ca fructele si legumele sunt interesante, atractive si necesare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre