Test de sarcina: ghid complet

/ / Modificat: 2020-03-23
Test de sarcina: ghid complet

Un test de sarcina este cea mai la indemana solutie pentru a afla daca ai ramas insarcinata atunci cand apar simptomele specifice, cum ar fi intarzierea menstruatiei, greturile, oboseala sau poftele. Daca rezultatul este pozitiv afla data nasterii bebelusului cu calculator sarcina.

Testul de sarcina, indiferent de marca, functioneaza dupa un principiu simplu: detecteaza hormonul sarcinii, Gonadotropina Corionica Umana (HCG), din urina cu o acuratete de aproximativ 97%. HCG circula in sangele si urina femeii la 6-10 zile de la fecundare, dupa ce ovulul fertilizat se fixeaza in peretele uterului.

Cum functioneaza testul de sarcina

Toate testele de sarcina au o banda care absoarbe urina folosita pentru testare si vor avea rezultat pozitiv atunci cand valoarea HCG este mai mare de sau egal cu 35mlU/ml.

Cele mai multe teste de sarcina sunt relevante dupa cateva zile de la fecundare. Chiar daca prospectul produsului promite rezultate sigure inca din prima zi de intarziere a menstruatiei, cel mai indicat este sa astepti o saptamana, mai ales in contextul in care tot mai multe femei se confrunta cu dereglari menstruale cauzate de stres, alimentatie, stil de viata, dereglari hormonale, etc.

Testul de sarcina se poate face in orice moment al zilei, insa cel mai recomandat este dimineata, cu prima urina a zilei, care este mai concentrata.

Cum se face testul de sarcina

Cand ai decis sa faci un test de sarcina, citeste cu atentie instructiunile produsului ales. Respecta indicatiile si asteapta rezultatul. Pasii de efectuare a unui test de sarcina sunt simpli:

  • asigura-te ca testul nu este expirat, pentru a fi sigura ca rezultatul are acuratete
  • plaseaza capatul absorbant al testului in proba de urina sau direct sub jet
  • asteapta rezultatul in functie de timpul indicat pe prospect.

Cum interpretezi rezultatul unui test de sarcina

Majoritatea testelor indica rezultatele prin liniute rosii: una singura inseamna rezultat negativ, doua liniute indica un test pozitiv. Alte teste indica rezultatul prin "-" (negativ) sau "+" (pozitiv). Daca pe test nu apare nicio liniuta in timpul de asteptare, acesta este invalid si trebuie repetat.

Cand rezultatul unui test de sarcina este pozitiv, inseamna ca HCG este deja prezent in urina si urmatorul pas este sa faci un consult ginecologic pentru confirmarea sarcinii si o analiza a sangelui pentru a determina cu exactitate valoarea HCG si a afla, astfel, varsta sarcinii.

Daca rezultatul testului de sarcina este negativ, fie nu esti insarcinata, fie ai facut testul prea devreme, fie nu l-ai facut corect.

Cand poate avea testul de sarcina rezultat fals-pozitiv

Acuratetea testelor de sarcina este de aproximativ 97%. Sunt insa si situatii in care rezultatul pozitiv poate fi fals, determinat de alti factori.

  • Daca linia a doua este foarte putin vizibila, cel mai probabil esti insarcinata. Repeta testul peste 2 zile
  • Un rezultat pozitiv poate indica, rareori, probleme de sanatate precum tumori ovariene, boli de rinichi sau ficat
  • Un rezultat pozitiv poate sa apara chiar daca sarcina a fost pierduta imediat dupa fixare, fara simptome specifice
  • Femeile care fac tratament pentru stimularea ovulatiei pot avea rezultat fals-pozitiv in momentul efectuarii testului
  • Femeile aflate la perimenopauza au niveluri crescute de HCG, ceea ce poate determina un rezultat fals-pozitiv

Testul de sarcina poate avea si rezultat fals-negativ atunci cand a fost efectuat incorect sau prea devreme, daca urina a fost prea diluata, daca produsul este expirat ori daca nu este suficient de sensibil la prezenta HCG in urina.

Articole recomandate

Citeste si despre