Accidente comune in timpul sarcinii si cum sa le eviti

/ / Modificat: 2021-09-01
Accidente comune in timpul sarcinii si cum sa le eviti

Cele noua luni de sarcina sunt o perioada de neuitat pentru orice mamica, indiferent cum evolueaza aceasta. Cele mai pregnante amintiri sunt, insa, cele legate de accidente care cu siguranta ti-au dat fiori. Sa stii, insa, ca mai toate gravidutele au parte de episoade neplacute, chiar daca urmarile nu sunt atat de grave.

Cele mai obisnuite cinci accidente care se produc in sarcina

Gravidele parca devin un magnet pentru incidente, insa motivul nu are legatura cu starea, in sine, ci, de cele mai multe ori, cu faptul ca cele mai multe stau prost cu concentrarea, mai ales in perioadele in care au greturi sau probleme cu somnul. 

O alta cauza a accidentelor o reprezinta acumularea de kilograme si schimbarea centrului de greutate ce vin la pachet cu burtica de gravida. Chiar daca vorbim in cele ce urmeaza de accidente obisnuite, nu inseamna ca nu poti face nimic pentru a le evita.

Cazaturi si lovituri

Cauza acestora este, de cele mai multe ori, ameteala, greata, pierderea echilibrului pe scari sau incetinirea reflexelor.

Cum le eviti? Uita-te cu atentie pe unde mergi, renunta la tocuri si nu te jena sa te sprijini de un perete sau sa te asezi pe jos daca simti ca te curpinde ameteala. Ridica-te usor din pat, pentru a evita pierderile de echilibru.

Este firesc sa te impiedici des, mai ales cand sarcina este avansata si nu mai vezi atat de bine pe unde calci. Pe strada incearca sa privesti mereu inainte, la drum, iar prin casa inlatura obiectele de mobilier joase de care risti sa te impiedici.

Alunecari in baie

De obicei se soldeaza tot cu o cazatura sau o lovitura, insa le putem incadra la un capitol separat. Din cauza schimbarii centrului de greutate poate fi mai greu sa te redresezi o data ce ai alunecat. Urca si coboara cu mare atentie din cada si foloseste presuri antiderapante pe gresie.

Entorse

Acumularea de kilograme din timpul sarcinii se simte in primul rand in picioare. Este posibil ca, pe masura ce sarcina avanseaza, sa nu mai calci cu atat de multa siguranta, iar ametelile si pierderea echilibrului te pot face adesea sa calci stramb si de aici si entorsele.

Cum le eviti? Uita pentru o vreme de tocuri si fii foarte atenta pe unde calci, mai ales cand suprafetele sunt periculoase.

Fracturi

Desi nu sunt atat de des intalnite, fracturile pot aparea la gravide atunci cand cad sau se lovesc puternic. Motivul? Calciul se imparte in timpul sarcinii cu fatul, prin urmare ar trebui sa fii atenta la alimentatie. Potrivit specialistilor, necesarul zilnic de calciu este cuprins intre 900 si 1300 mg, insa intreaba-ti medicul cu privire la dozaj.

Hemoragiile

In timpul sarcinii sunt destul de des intalnite sangerarile nazale, insa cele care sadesc panica in mintea oricarei gravide sunt hemoragiile vaginale. Motivul poate fi circulatia sanguina mai intensa in colul uterin; tocmai de aceea pe final de sarcina pot aparea usoare sangerari vaginale dupa controalele ginecologice sau dupa contact sexual. In primul trimestru, insa, cauzele sangerarilor pot fi multiple, astfel ca este nevoie sa mergi de urgenta la medic.

Foto: Pixabay.com

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre