Saptamana 10 de sarcina

/ / Modificat: 2018-01-16
Saptamana 10 de sarcina

Articol revizuit de dr. Anca Panaitescu, medic specialist obstetrica-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

La sfarsitul acestei saptamani micutul tau nu mai este considerat embrion si devine fat. Pentru el, perioada cea mai grea a trecut. In aproximativ 60 de zile toate organele vitale s-au format si de acum vor incepe sa se definitiveze.

Cat de mare este bebelusul in saptamana 10 de sarcina

In saptamana 10 de sarcina micutul tau are inca dimensiuni reduse: cu circa 3,1 centimetri lungime cranio-caudal si o greutate mai mica de 5 grame, viitorul bebelus este aproximativ cat o capsuna!

bebelus capsuna

De acum inainte insa va incepe un proces accelerat de crestere si va lua mai mult in greutate. La nastere va cantari de circa 600 de ori mai mult decat in acest moment. Acum este inceputul asa-zisei perioade fetale, o perioada in care tesuturile si organele din corpul lui cresc si se maturizeaza rapid.

Sarcina la 10 saptamani: cum creste bebelusul tau

Daca faci un examen ecografic in aceasta saptamana, il vei vedea pe micutul tau plutind in lichidul amniotic si miscand frenetic din picioare si maini. Acum el poate face miscari din articulatia coatelor si a genunchilor, isi poate atinge mainile si picioarele unul de celalalt.

Capul continua sa fie mare comparativ cu restul trunchiului, dar diferenta se estompeaza de la o saptamana la alta. Fruntea este proeminenta, bombata si trasaturile fetei se rafineaza. Ochii sunt in plina dezvoltare, la fel si urechile, care au acum pozitia normala, in partea laterala a capului.

saptamana 10 de sarcina

Tot la examinarea ecografica ai putea vedea acum ca oasele din scheletul bebelusului tau sunt vizibile, fiind in plina formare.

Remarcabil este faptul ca pana in saptamana a 10-a inima este pe deplin formata si are un ritm de circa 180 de batai pe minut.

La nivelul cutiei craniene, creierul creste mult mai repede. Diferitele etaje ale acestuia se dezvolta si se diferentiaza progresiv, formandu-se sute de mii de neuroni. Se considera ca, dupa nastere, la nivelul creierului nu mai pot aparea neuroni noi decat in conditii speciale.

Daca ai baiat, tot in aceasta saptamana testiculele lui vor incepe sa produca hormonul masculin numit testosteron.

Organele vitale - ficatul, rinichii, intestinele, creierul, plamanii – sunt acum la locul lor si incep sa functioneze (desi vor continua sa se dezvolte pe intreaga perioada a sarcinii). Ficatul continua sa produca celule sangvine, iar sacul vitelin, care inainte producea aceste celule, nu mai este necesar si incepe sa dispara.

Rinichii incep sa produca urina care se va acumula in vezica urinara a fatului si va fi eliminata intrand in compozitia lichidului amniotic. Plamanii, desi in plina formare, isi vor prelua functia de organ respirator de-abia la nastere. Maturarea si pregatirea plamanilor pentru prima respiratie la nastere este un proces indelungat, care dureaza pana aproape de termen.

In timpul urmatoarelor 3 saptamani, lungimea bebelusului se va dubla ajungand la aproximativ 11 cm. In fiecare zi, din ce in ce mai multe detalii micute, incluzand unghiute la maini si la picioare, si parul ca puful de piersica, incep sa apara pe corpul sau. Acum degetele sunt complet separate. Micutul este ocupat in permanenta cu inghititul lichidului amniotic si cu datul din picioare.

Daca ai putea sa arunci o privire asupra bebelusului tau in aceasta saptamana ai vedea clar linia coloanei vertebrale prin pielea lui foarte subtire. Nervii spinali incep sa se imprastie din maduva spinarii si sa se distribuie catre diferitele parti din corp.

Citeste si: Cum arata bebelusul in burtica ta in saptamana 10 de sarcina

Nu uita: fiecare bebelus se dezvolta usor diferit – chiar si in corpul tau. Informatiile noastre sunt destinate sa iti ofere o idee generala despre dezvoltarea bebelusului tau.

Cate luni inseamna 10 saptamani de sarcina

La 10 saptamani ai trei luni de sarcina. Mai ai inca drum lung, dar este o perioada extraordinar de frumoasa.

Ce se intampla in corpul tau in saptamana 10 de sarcina

Este inca greu pentru persoanele din jurul tau sa isi dea seama ca esti insarcinata, chiar daca uterul tau si-a dublat volumul in ultimele 10 saptamani. Inainte sa ramai insarcinata era de marimea unei pere mici, iar din aceasta saptamana creste la dimensiunea unui grapefruit. La urmatoarea vizita prenatala vei putea sa auzi bataile inimii lui bebe in timpul examenului ecografic doppler.

Multe femei spun ca sunetul batailor inimii micute a bebelusului lor, asemanator cu un tunet sau cu un galop de cai, auzit pentru prima data, a fost una dintre cele mai mari bucurii ale primului trimestru de sarcina. Frecventa cardiaca a bebelusului tau este cuprinsa acum intre 120-160 de batai pe minut. Inima lui bate de 2-3 ori mai repede decat a ta.

Trei intrebari despre cum se simt miscarile bebelusului

Unul dintre cele mai miraculoase momente ale sarcinii este acela in care simti primii fluturasi si primele lovituri. Iatala ce trebuie sa te astepti atunci cand bebelusul este suficient de mare si de puternic ca sa te anunte ca e acolo.

Cand o sa il simt prima data?

Probabil ca nu o sa simti miscarile fatului tau pana intre saptamanile 16 – 22, chiar daca el a inceput sa se miste de la 7 – 8 saptamani si tu ai vazut deja acrobatiile lui daca ai facut o ecografie. O femeie care a mai fost insarcinata inainte poate sa distinga mai usor miscarile bebelusului de alte miscari din abdomen, cum ar fi gazele.

Constitutia ta poate influenta momentul in care vei putea face diferenta intre o lovitura de picior a fatului si o crampa a intestinului tau. Femeile mai slabe simt aceste miscari mai devreme si mai des decat femeile mai plinute.

Cum se simt aceste miscari?

Femeile au descris aceste senzatii in diferite moduri: un pestisor care inoata, batai de aripi de fluturi, bule de aer. Probabil ca poti sa interpretezi acele prime miscari in burtica ta drept crampe sau gaze, dar odata ce incepi sa le simti in mod regulat o sa sesizezi diferenta. Este mai probabil sa simti aceste miscari atunci cand stai linistita pe un scaun sau intinsa in pat.

Cand miscarile bebelusului incep sa devina mai puternice, si partenerul tau le va putea simti daca pune mana pe abdomenul tau. Acesta este un mod minunat pentru ca el sa inceapa sa relationeze cu bebelusul.

Ce ar trebui sa ma ingrijoreze in legatura cu miscarile bebelusului meu?

La inceput, miscarile pe care le vei simti vor fi cateva si distantate in timp. De fapt, poti sa simti cateva miscari intr-o zi si niciuna in ziua urmatoare. Desi bebelusul tau se misca si loveste regulat, multe dintre miscarile lui nu sunt inca suficient de puternice ca sa le simti. Odata ce simti aceste miscari in mod regulat, sunt sanse mari ca bebelusul tau sa fie bine, atata timp cat nu sunt schimbari majore in nivelul lui obisnuit de activitate.

Simptome frecvente la 10 saptamani de sarcina

Cele mai comune simptome in saptamana 10 sunt:

  • Greturi si varsaturi  

Sunt in plina perioada de manifestare, insa, nu toate femeile le au si, in plus, odata ce intri in trimestrul doi se reduc destul de mult.

  • Sani mariti

In aceasta saptamana sanii tai sunt cel mai probabil mariti, si asta deoarece se pregatesc deja pentru alaptare.

  • Schimbari bruste de dispozitie

Modificarile hormonale pot fi de vina pentru acestea.

  • Oboseala

desi te-ar putea mira sa fii obosita la inceputul sarcinii, nu este exclus, deoarece corpul munceste din greu pentru a-i oferi fatului tot ce ii trebuie si, in plus, noaptea s-ar putea sa ai parte de niste vise mai ciudate, care te-ar putea impiedica sa te odihnesti cum trebuie.

  • Scurgeri vaginale amplificate

Cresterea productiei de estrogen precum si amplificarea fluxului sangvin in zona vaginului duc la aparitia leucoreei (o scurgere vaginala transparenta, fara miros, care are rolul de a elimina bacteriile nedorite din zona). Daca insa substanta iti provoaca un disconfort, este colorata, are firisoare de sange sau un miros puternic, atunci suna medicul.

Analize si investigatii in saptamana 10 de sarcina

Intre saptamanile 12 si 16 medicul tau curant iti poate recomanda o ecografie. Doctorul ar putea folosi si un stetoscop Doppler pentru a detecta bataile inimii bebelusului.

Ce sa faci in saptamana 10 de sarcina

Cumpara cateva sutiene noi. Doua sunt de obicei suficiente. Daca sanii tai inca sunt durerosi, ia-ti un sutien bun, rezistent, din bumbac. Sutienele pentru maternitate pot oferi un suport in plus, asa ca incearca unul ca sa vezi daca iti place.

Sanii tai s-ar putea sa creasca cu una sau doua masuri in special in prima parte a sarcinii, iar o vanzatoare cu experienta te poate ajuta in stabilirea masurii corecte. Alegerea lenjeriei potrivite poate insemna mai mult pentru confortul tau decat poti realiza.

Citeste si: Lista cu lucruri de facut in saptamana 10 de sarcina

Depinzand de tonusul tau muscular, poti participa la o gama larga de activitati in timpul sarcinii: inotul sau plimbarea sunt alegeri excelente pentru toate cele 9 luni de sarcina.

Exercitiile ofera musculaturii tonus, putere si anduranta, 3 calitati care te pot ajuta sa porti greutatea pe care o acumulezi in timpul sarcinii, sa te pregatesti pentru stresul fizic al travaliului si sa intri mai usor in forma dupa ce ai nascut (din pacate, nu exista nicio dovada ca exercitiile regulate scurteaza travaliul).

Saptamana 9 de sarcina | Saptamana 11 de sarcina

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Primul trimestru de sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre