Studiu: Paracetamolul folosit in sarcina duce la pubertatea precoce la fete

/ / Modificat: 2018-12-21
Studiu: Paracetamolul folosit in sarcina duce la pubertatea precoce la fete

Aspectul sanilor, cosurile, menstruatia, cresterea parului pe corp si schimbari de dispozitie imprevizibile. Acestea sunt cateva dintre semnele care marcheaza inceputul pubertatii la fete, o etapa care se petrece de obicei intre 10 si 11 ani.

Acum, un studiu realizat de Universitatea din Aarhus, Danemarca, a aratat ca pubertatea poate aparea mai devreme daca mama a luat acetaminofen (paracetamol) in timpul sarcinii.

Cercetatorii de la Universitatea din Aarhus au examinat pentru prima data corelarea dintre administrarea paracetamolului in timpul sarcinii si dezvoltarea pubertatii la baieti si fete. Rezultatele au fost publicate in revista internationala "American Journal of Epidemiology".

"S-a constatat ca mama a luat acetaminofen mai multe saptamani in timpul sarcinii, iar semnele pubertatii la fete au aparut mai devreme, nu si la baieti," explica cercetatorul Andreas Ernst, de la Departamentul de Sanatate Publica a Universitatii din Aarhus.

De fapt, studiul a aratat ca fiicele femeilor care au fost tratate cu paracetamol mai mult de douasprezece saptamani, in timpul sarcinii, au intrat la pubertate mai devreme cu o luna si jumatate si chiar trei luni.

Evita efectele adverse ale pubertatii precoce

Autorii studiului afirma ca aparitia precoce a pubertatii poate parea ceva nesemnificativ, dar nu este asa din doua motive importante:

- aceasta arata ca alegerea acetaminofenului pentru a trata disconfortul in timpul sarcinii nu este la fel de inofensiva sau sigura cum crezi.

- potrivit lui Andreas Ernst, consumul de paracetamol a crescut in intreaga lume, iar studiile sugereaza ca mai mult de 50% dintre femei iau analgezice cu acetaminofen cel putin o data in timpul sarcinii.

"Dezvoltarea pubertatii precoce a fost asociata cu un risc crescut de boli frecvente si grave la varsta adulta, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare si cancerul testicular si de san, deci este important sa se identifice cauzele posibile care o provoaca pentru a o impiedica," spune Andreas Ernst.

Un esantion larg

Studiul a inclus 100.000 de femei daneze care au furnizat informatii detaliate despre utilizarea paracetamolului, de cel putin trei ori in timpul sarcinii.

In plus, au fost urmarite 15.822 copii (7.697 baieti si 8.125 fete), incepand cu varsta de unsprezece ani si in timpul pubertatii, cu chestionare la fiecare sase luni privind diferite aspecte ale dezvoltarii lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paracetamol Paracetamol sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre