Este adevarat ca tantarii musca mai mult femeile insarcinate? Ce spune stiinta

/ / Modificat: 2023-09-02
Este adevarat ca tantarii musca mai mult femeile insarcinate? Ce spune stiinta

Tantarii si preferinta lor pentru anumiti indivizi au fost mult timp subiect de dezbatere. Exista o credinta comuna conform careia tantarii musca mai mult femeile insarcinate, dar exista dovezi stiintifice care sa sustina aceasta afirmatie?

Preferinta selectiva a tantarilor pentru tintele lor a fost studiata de oamenii de stiinta. In acest context, aceste insecte sunt atrase de o varietate de factori, printre care se numara dioxidul de carbon pe care il emitem atunci cand respiram, temperatura, mirosul corpului si productia de acid lactic, printre altele.

In plus, alegerea victimei poate fi influentata si de tipul de imbracaminte purtata, precum si de alti compusi chimici care sunt eliberati in mod natural prin piele, creand o retea complexa de semnale care le ghideaza comportamentul de cautare.

Factori care pot influenta preferinta de intepatura in timpul sarcinii

Desi nu exista dovezi concludente ca tantarii inteapa mai mult femeile insarcinate, unii factori asociati cu sarcina pot influenta aceasta perceptie.

1. Cresterea temperaturii corpului

In timpul sarcinii, este normal ca temperatura corpului unei femei sa creasca usor. Potrivit unui studiu publicat in revista Insects, tantarii sunt atrasi de caldura, ceea ce poate explica de ce femeile insarcinate sunt mai predispuse sa fie muscate.

2. Cresterea productiei de dioxid de carbon

Productia suplimentara de dioxid de carbon la femeile insarcinate, ca urmare a cresterii fluxului sanguin si a efortului respirator, poate atrage tantarii. Un studiu publicat in BMJ Journals sugereaza ca aceste insecte, atrase de dioxidul de carbon, ar putea fi mai predispuse sa se apropie de o femeie insarcinata.

3. Schimbarea hormonala

In timpul sarcinii, in corpul unei femei au loc schimbari hormonale care pot influenta compozitia chimica a transpiratiei si a altor mirosuri corporale. Aceasta variatie a mirosului corporal poate actiona ca un posibil factor de atractie pentru tantari.

Aceste insecte sunt sensibile la aceste modificari olfactive, ceea ce ar putea explica de ce femeile insarcinate par a fi mai predispuse la intepaturi de tantari in comparatie cu alte perioade.

Exista studii care sa justifice de ce tantarii musca mai mult femeile insarcinate?

Desi exista putine dovezi ca tantarii musca mai mult femeile insarcinate, cercetarile stiintifice pe aceasta tema nu au ajuns la o concluzie definitiva. Un studiu publicat in Annals of tropical Medicine and Parasitology a constatat ca tantarul din specia Anopheles arabiensis este mai atras de femeile insarcinate.

Un studiu publicat in The Lancet a analizat chiar atractia tantarilor pentru femeile insarcinate si pentru cele care nu sunt insarcinate. Rezultatele au aratat ca ar putea exista un risc mai mare de muscaturi in randul femeilor insarcinate, subliniind importanta protejarii acestora prin masuri precum imunitatea si alimentatia.

Este important de retinut ca numarul de muscaturi poate fi legat si de urmatoarele variabile:

  • localizarea geografica,
  • clima
  • tipurile de tantari prezenti intr-o anumita zona.

In plus, perceptia individuala a muscaturilor de tantari poate varia in functie de diversi factori, cum ar fi sensibilitatea pielii si reactia alergica la muscaturi.

Cum sa previi muscaturile de tantari in timpul sarcinii

Prevenirea intepaturilor de tantari la femeile insarcinate este importanta pentru a mentine bunastarea acestora si pentru a evita posibilele riscuri si disconfort, dar mai ales transmiterea diferitelor boli care pot pune in pericol sarcina sau fatul. Iata cateva recomandari de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) pentru a preveni intepaturile de tantari in sarcina:

1. Foloseste un repelent de insecte care este sigur pentru sarcina

Opteaza pentru produse care contin ingrediente sigure pentru aceasta perioada, cum ar fi DEET (N,N-dietil-meta-toluamida) sau picardina. Respecta instructiunile de utilizare si aplica repelentul pe pielea expusa, evitand zona ochilor, gura si ranile.

2. Poarta imbracaminte de protectie

Poarta imbracaminte cu maneci lungi, pantaloni lungi si sosete pentru a acoperi cea mai mare parte a pielii, in special in orele in care tantarii sunt cei mai activi, cum ar fi in zori si la amurg.

3. Evita zonele cu populatie mare de tantari

Daca este posibil, este recomandat sa eviti activitatile in aer liber, in locurile unde tantarii sunt abundenti, cum ar fi iazurile, mlastinile sau zonele cu acumulari de apa.

4. Foloseste plase de tantari

Asigura-te ca locuinta ta este protejata cu o plasa de tantari pentru a preveni patrunderea acestora in interior.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intepaturi tantari Femei insarcinate

Articole recomandate

Citeste si despre