STUDIU! Utilizarea telefonului mobil in timpul sarcinii poate provoca boli grave copiilor

/ / Modificat: 2020-07-21
STUDIU! Utilizarea telefonului mobil in timpul sarcinii poate provoca boli grave copiilor

Cel mai mare studiu efectuat pana acum dezvaluie ceea ce nicio femeie moderna nu vrea sa auda.  Potrivit studiului, telefonul mobil folosit in timpul sarcinii poatre duce la aparitia a trei boli grave in randul copiilor.

Studiul, care este citat de portalul Clarín, este cel mai amplu studiu efetuat pana acum in ceea ce priveste efectele pe care utilizarea telefonului mobil, de catre mame, le are asupra copiilor.

La studiu au participat peste 85.000 de femei din cinci tari (Spania, Danemarca, Coreea, Olanda si Norvegia). Datele colectate in timpul studiului au facut parte din proiectul european GERoNIMO, care studiaza efectele pe care campurile electromagnetice le au asupra sanatatii. 

Potrivit rapoartelor, 39% dintre femeile recrutate pentru studiu NU si-au folosit telefoanele mobile in timpul sarcinii (au fost recrutate in perioada 1996 si 2002). Alte 29% dintre femei foloseau telefonul foarte putin, 27% il foloseau zilnic, pentru perioade medii de timp, in timp ce 5,7% foloseau telefonul mobil pentru perioade lungi de timp.  

Autorul studiului si cercetatorul ISGLobal, Laura Birks, sustine ca rezultatele sunt ingrijoratoare. Potrivit acesteia, femeile care utilizeaza telefonul mobil pentru perioade medii sau mai des de atat, in timpul sarcinii, isi expun copiii la pericole. S-au constatat dovezi clare intre folosirea telefonului in timpul sarcinii si probleme de hiperactivitate, deficit de atentie si/sau dificultate emotionala in randul copiilor acestor mame.

Rezultate alarmante

Ca rezultat final, dintre copiii femeilor care au participat la studiu, in cazul femeilor care isi foloseau telefonul frecvent, 6,6% dintre copii au prezentat dificultati generale de comportament, 8,3% au prezentat simptome de hiperactivitate si probleme de concentrare, in timp ce 12% au avut probleme emotionale.

Pot radiatiile emise de telefon sa afecteze dezvoltarea copilului in pantec?

Desi acest subiect este inca investigat de multi oameni de stiinta, si se presupune ca exista efecte negative pe care radiatiile emise de telefon le au asupra dezvoltarii bebelusilor, nu exista inca rezultate clare si unanime in acest sens. 

Telefonul a devenit in ziua de azi indispensabil. Il folosim pentru a discuta cu cei dragi, pentru a accesa internetul, retelele de socialiare, pentru a ne juca si pentru a asculta muzica sau a viziona filme. Este din ce in ce mai dificil sa stam departe de telefon, chiar si in timpul sarcinii.

Portalul “What To Expect” (La ce sa te astepti) explica intr-un articol ca motivul pentru care daunele pe care telefonul mobil le poate provoca bebelusilor cat sunt in pantec nu sunt cunoscute suficient de bine, deoarece nimeni nu isi expune copilul in mod intentionat radiatiilor emise de telefon.  

Preventia, cel mai bun mod de a ne feri copilul de pericole 

Faptul ca nu se stie cu certitudine care sunt daunele pe care radiatiile telefonului mobil le provoaca copiilor, nu inseamna ca ii poti expune riscului sau ca nu exista consecinte in ceea ce priveste dezvoltarea fiziologica a acestora. Pe de alta parte, se stie deja ca radiatiile le provoaca celor mici dezechilibre emotionale, hiperactivitate si deficit de atentie.

Tocmai de aceea, cel mai bine este sa previi aparitia acestor afectiuni in randul copiilor. De aceea, este recomandat ca femeile gravide sa foloseasca telefonul cat mai putin, doar pentru a comunica cu cei dragi.  

In ceea ce priveste “purtarea” telefonul mobil este indicat ca acesta sa nu fie tinut in buzunar sau in zona abdomenului, chiar daca este in geanta.    

De asemenea, cel mai bine este sa reduci cat mai mult utilizarea telefoanelor mobile. Pentru a reusi sa faci acest lucru, stabileste clar niste obiective de utilizare a telefonului. De exemplu, doar pentru a-i suna pe cei dragi, si in cazuri rare pentru a accesa internetul (nu mai mult de o ora pe zi). Un mod sigur de a limita folosirea telefonului in timpul sarcinii este dezinstalarea aplicatiilor pe care le folosesti frecvent. 

Aminteste-ti ca actiunile tale, din timpul sarcinii, pot afecta viata copilului tau!

Sursa: https://www.familias.com

Articole recomandate

Citeste si despre