Mai pot avea bebe dupa o sarcina extrauterina?

/ / Modificat: 2012-10-23
Mai pot avea bebe dupa o sarcina extrauterina?
Intrebare:

- In urma cu 1 an si 9 luni am avut o sarcina extrauterina, am fost operata si mi-a fost extirpata trompa dreapta (era prima sarcina). De 2 luni medicul mi-a permis sa incerc sa raman insarcinata, dar din pacate nu s-a intamplat nimic. As dori sa stiu daca in momentul in care am fost operata medicul putea sa verifice trompa ramasa? Cum as putea ramane insarcinata?

Raspuns:

Faptul ca v-a fost extirpata trompa cu ocazia interventiei anterioare pentru sarcina uterina, imi sugereaza mie ca a fost vorba de o urgenta; adica sarcina extrauterina a fost descoperita doar in momentul in care aceasta a rupt eventual trompa si s-a "exteriorizat" in cavitatea peritoneala. 

Caracterul de urgenta al interventiei impiedica medicul chirurg sa efectueze eventualele manevre de verificare a permeabilitatii trompei restante – scopul primordial fiind sa stopeze eventuala sangerare interna, sa evacueze sarcina si sa prezerve in acest mod, in primul rand viata femeii. 

Sigur ca daca se putea pastra si trompa pe loc s-ar fi facut acest lucru insa pentru acest desiderat se cere descoperirea sarcinii extrauterine la un moment incipient care sa raspunda la medicatie sau asupra careia se poate efectua o interventie chirurgicala conservatoare.



Cel mai mare procent din sarcinile extrauterine se datoreaza, dupa parerea specialistilor, modificarilor produse de afectiunile infectios inflamatorii din sfera organelor genitale, in special cele care afecteaza organele genitale interne; afectiuni care pot determina totodata si afectarea statusului fertil al dumneavoastra. 

Probabil ca se impun modalitati de determinare a permeabilitatii trompei restante, iar daca aceste modalitati includ si interventie chirurgcala (de regula laparoscopie) se pot indeparta eventualele aderente care s-ar fi putut forma si care ar putea impiedica fertilizarea, se poate ajusta suprafata ovarului daca se considera necesar acest lucru etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina extrauterina

Articole recomandate

Citeste si despre