Ingrijirea picioarelor in sarcina

/ / Modificat: 2012-01-20
Ingrijirea picioarelor in sarcina

O mare parte din povara sarcinii este sustinuta de cea mai neglijata parte a corpului tau - picioarele. Cresterea in greutate, fluctuatiile hormonale si retentia de lichide sunt fenomene care isi reflecta consecintele in aspectul si dimensiunea membrelor inferioare. Din acest motiv, ingrijirea picioarelor in sarcina trebuie sa faca parte din programul zilnic al fiecarei gravidute.

Zilnic, o persoana normala face peste 5000 de pasi. In aceste conditii, devine clar de ce oboseala cotidiana se resimte in partea inferioara a trupului. In perioada de sarcina, surmenajul picioarelor creste exponential, odata cu acumularea de kilograme si manifestarea celorlalte neplaceri fiziologice specifice.

Transformarile picioarelor in sarcina


Foto: archive.blisstree.com

Transformarile in anatomia picioarelor sunt firesti in cele 9 luni de graviditate. Probabil ai auzit multe viitoare mamici spunand ca au fost nevoite sa isi cumpere incaltaminte noua, cu cel putin jumatate de numar mai mare. Fenomenul se petrece trei motive principale.

Inca din primele zile de sarcina, hormonii incep sa iti pregateasca organismul pentru gazduirea bebelusului. Prin urmare, ligamentele canalului de nastere se extind, acelasi lucru petrecandu-se cu cele din restul corpului - inclusiv picioarele. Fiecare membru inferior detine 26 oase, tinute laolalta de 106 ligamente diferite. Odata ce ele se largesc, arcuirea talpei piciorului se aplatizeaza, explicandu-se cresterea in dimensiune si sensibilitatea la durere.

Cresterea ponderala este un alt factor care iti influenteaza membrele de locomotie. Burtica in expansiune schimba centrul de greutate al corpului, pelvisul se orienteaza in fata, iar curbura lombara se adanceste. Acest lucru te determina sa mergi in mod diferit, deoarece muschii picioarelor sunt utilizati intr-un alt mod.

In fine, umflarea gleznelor si a picioarelor constituie un efect secundar neplacut al sarcinii, cauzat de circulatia sanguina incetinita si retentia de lichide. Deficienta circulatorie se face vinovata pentru o serie intreaga de probleme, precum varicoza (vase de sange sange sparte).

Alte neplaceri asociate cu transformarile picioarelor in sarcina sunt:


  • iritatii si mancarimi - provocate de cantitatea crescuta de estrogen;
  • edem - retentia de lichid in tesut;
  • piele intarita - portiuni de piele uscata si tare pe calcai si arcul piciorului, susceptibile sa crape si sa doara;
  • unghiile - pot deveni uscate, fragile si decolorate;

Ingrijirea picioarelor in sarcina

In prima instanta, incaltamintea comoda joaca un rol crucial in menajarea sanatatii membrelor inferioare pe parcursul sarcinii. Alege pantofi fara toc, dintr-un material prin care aerul circula nestingherit si cu o talpa capabila sa iti sustina in mod corect arcuirea piciorului. In plus, acestia trebuie sa fie suficient de incapatori si flexibili pentru schimbarile in dimensiune ale labei piciorului.

Evita sosetele foarte stramte, deoarece ele pot opri circulatia sanguina in zona.

Inainte sa te odihnesti, ridica-ti picioarele pe o perna pentru a scapa de crampe si inflamatii. Cand sunt in aer, incearca sa iti intinzi talpile, sa flexezi degetele si sa executi miscari circulare in jurul gleznelor, in ambele sensuri.

Pentru a reduce umflatura picioarelor, foloseste metoda imbaierii lor in apa calie. Ai grija la postura, ea joaca un rol important in aceasta ecuatie: tine-ti mereu spatele drept si umerii ridicati, pentru a micsora presiunea pe care o suporta corpul in partea inferioara.

Roaga-ti partenerul sau o ruda apropiata sa te ajute cu pedichiura. Daca apelezi la serviciile unui salon, solicita utilizarea produselor cosmetice fara substante chimice nocive.

Aplica saptamanal un exfoliant eficient pentru picioare (acest lucru impiedica intarirea pielii si acumularea tesutului mort pe talpi) si bucura-te cat mai frecvent de un masaj cu o crema intens hidratata, furnizat de o persoana draga din familie.

Evita alimentele picante sau sarate, intrucat ele favorizeaza retentia de apa in tesuturi. Consuma multa apa zilnic, din acelasi motiv.

Daca esti nevoita sa conduci perioade lungi de timp, fa pauze regulate si relaxeaza-ti picioarele pentru a sprijini circulatia sanguina. Miscarea este o buna metoda de a te mentine sanatoasa din toate punctele de vedere. Solutia cea mai accesibila gravidutelor este mersul.

Daca picioarele tale se umfla asimetric, ar putea fi simptomul unei afectiuni vasculare. In acest caz, contacteaza-ti medicul in cel mai scurt timp.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre