Disgravidia precoce

/ / Modificat: 2012-03-09
Disgravidia precoce
Intrebare:

- Sunt insarcinata in prima luna dar ma simt foarte rau. Vreau sa lucrez in continuare ca sa ma pot intretine pe perioada sarcinii: plata analize, plata consultatii, etc. Ce medicament indicat in saricna as putea folosi pentru a-mi inlatura senzaia de voma?

Raspuns:


 


Disgravidia precoce (hyperemesis gravidarum) constituie o entitate specifica sarcinii, apare in primul trimestru (primele trei luni de sarcina) si se caracterizeaza prin prezenta unor tulburari digestive: greturi, varsaturi, sialoree (salivat abundent), simptome care prin intensitatea si frecventa lor impiedica gravida sa se alimenteze, generand tulburari metabolice. 

Din punct de vedere clinico+evolutiv exista trei forme evolutive sau faze:

  • perioada varsaturilor simple, de slabire sau faza reflexa: varsaturi frecvente, uneori paroxistice, ce pot apare a jeune (pe nemancate) sau dupa ingestia de alimente. 

    Tulburarile digestive din cadrul acestei forme de manifestare clinica dispar spontan pana in lunile III – IV de sarcina;

  • perioada varsaturilor grave sau a tulburarilor metabolice reversibile: varsaturi foarte frecvente pe fondul unei intolerante digestive totale; pierdere in greutate 8-10 kg in cateva zile; 

    Sunt prezente semnele deshidratarii si apar tulburari metabolice.
    Durata acestei faze nu depaseste 10-14 zile;

  • perioada terminala, perioada complicatiilor metabolice ireversibile sau perioada complicatiilor nervoase (rar intalnita, dar grava, se poate termina cu decesul gravidei). 

    Apare emacierea gravidei aceasta fiind adinamica, febrila, oligo-anurica (urineaza rar si putin), constipata, poate prezenta deliruri.

    Dezechilibrele metabolice sunt majore, uneori, intreruperea sarcinii in aceasta faza neputand stopa evolutia catre exitus.

    Asadar, in fata acestei situatii se impune internarea obligatorie a gravidei, tratarea in ambulatoriu (acasa) fiind posibila doar pentru formele usoare. 

    Trebuie cel putin sa va prezentati la un cabinet de specialitate pentru a putea afla in ce faza se incadreaza disgravidia in cazul dumneavoastra.

    In general se recomanda schimbarea mediului general al gravidei cu asigurarea unui climat de liniste si odihna pentru gravida cu o astfel de simptomatologie. Sunt recomandate de asemenea mesele mici, fractionate, cu alimente proaspete, usor digerabile.

    Se va asigura un aport lichidian corespunzator prin administrarea unor lichide cu temperatura usor scazuta, slab indulcite. 

    Medicatia se administreaza numai in spital, sub stricta supraveghere a personalului medical, conduita terapeutica incluzand pe langa preparatele cu efect antivomitiv si compensarea dezechilibrelor hidro-electrolitice si acido-bazice cu solutii perfuzabile de glucoza 5-10%, ser fiziologic, solutie Ringer, clorura de potasiu, bicarbonat de sodiu, vitamino-terapie (complex B, C), aminoacizi. 

    Daca sunt semne de agravare progresiva, sau se suspicioneaza trecerea in perioada a III-a decompensata, se poate impune chiar intreruperea sarcinii.

    dr. Ciprian Pop-Began
    - Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 
    Detalii specialist<
  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Voma

    Articole recomandate

    Citeste si despre