Depresia sau anxietatea în timpul sarcinii poate creste riscul de cezariana

/ / Modificat: 2021-10-25
Depresia sau anxietatea în timpul sarcinii poate creste riscul de cezariana

În ultimii ani, s-a constatat că problemele de sănătate mintală în timpul sarcinii cresc riscul anumitor consecințe negative pentru mame și copii. Se știe, de exemplu, că depresia din timpul sarcinii poate afecta creierul și dezvoltarea neurologică a bebelușului în copilărie, precum și influența negativ legătura dintre mamă și copil în primul an de viață al bebelusului.

Acum, un studiu recent a aratat că anxietatea sau depresia în timpul sarcinii poate crește, de asemenea, probabilitatea de a face cezariană.

Publicat în revista științifică Health Affairs, studiul realizat de Universitatea din Michigan a analizat influența pe care o are sănătatea mintală a mamei asupra tipului de naștere pe care o poate avea.

Folosind date de la 360.225 de nașteri efectuate între 2008 și 2017, studiul este unul dintre cele mai mari care documentează o legătură între tulburările de sănătate mintală în timpul sarcinii și cezariana Conform rezultatelor, femeile cu un diagnostic prenatal de anxietate sau depresie au avut cu 3,5% mai multe șanse de a avea o cezariană la prima naștere, în comparație cu femeile fără anxietate sau depresie.

"Constatările noastre întăresc importanța îmbunătățirii detectării și tratamentului depresiei perinatale și a tulburărilor de anxietate la femeile însărcinate", a declarat într-un comunicat autorul principal Vanessa Dalton, obstetrician-ginecolog la Spitalul pentru femei Von Voigtlander al Universității din Michigan.

"Este esențial să înțelegem mai bine modul în care aceste tulburări de dispoziție cresc probabilitatea de a efectua nașteri prin cezariană, despre care știm că au consecințe pe termen scurt și lung asupra sănătății atât pentru viitoarele mame, cât și pentru copiii lor."

După cum știm, anxietatea și depresia în timpul sarcinii sunt mai frecvente decât în generațiile anterioare și, după o experiență precum pandemia cu care ne confruntăm în prezent, este posibil ca acestea să continue să crească.

Articole recomandate

Citeste si despre