Candida in trimestrul II de sarcina

/ / Modificat: 2017-09-29
Candida in trimestrul II de sarcina
Intrebare:

- Sunt gravida in 27 de saptamani, am avut probleme si am fost internata in spital, la externare doctorul mi-a prescris clotrimazol si din cate m-am interesat am aflat ca este un antimicotic care se da pentru candida. Cum se poate depista aceasta ciuperca? Cat este de contagioasa, cat afecteaza fatul dar si pe sotul si fetita mea?

Raspuns:

Candida este o ciuperca prezenta pe tegumentele si mucoasele organismului in mod obisnuit. Aceasta ciuperca determina infectie doar in momentul in care se produce un dezechilibru intre imunitatea organismului si aceasta candida: fie scade imunitatea organismului (specifica intr-o oarecare masura sarcinii datorita cresterii progesteronului, hormon cu efect interferon-like), fie se inmulteste prea mult candida (de obicei in sarcina se produce o incetinirea tranzitului intestinal, constipatie relativa, care favorizeaza acest tip de manifestare).

Pe perioada sarcinii, datorita modificarilor de ordin general dar si datorita celor de la nivel local, infectia candidozica este mai frecventa decat in perioada de negraviditate.

Candida in sine nu afecteaza direct bebelusul.

Agresiunea repetata asupra mucoasei vaginale exercitata de aceasta infectie candidozica face ca aceasta mucoasa sa fie mai fragila si exista un risc mai mare de a se rupe in timpul expulziei si al delivrentei (in timpul nasterii).

Ca modalitati de a preveni manifestarile clinice ale acestei infectii fungice recomand evitarea contactelor sexuale (chiar cele protejate), cel putin atat timp cat se mentine simptomatologia.

Medicamentele, in cazul in care se considera oportuna administrarea lor, se utilizeaza numai la indicatie obstetricianului; exista diferite tipuri de actiuni a medicamentelor asupra sarcinii si asupra produsului de conceptie, de aceea este bine sa discutati aceasta problema cu medicul obstetrician care va monitorizeaza sarcina.

Clotrimazolul poate fi folosit in acest sens; astfel ca va recomand sa mentineti o buna colaborare cu medicul curant.

Multa sanatate!

Dr. Ciprian Pop-Began
- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu
Detalii specialist 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Candida albicans

Articole recomandate

Citeste si despre