Incompatibilitatea de Rh

/ / Modificat: 2012-03-28
Incompatibilitatea de Rh
Intrebare:

- Sunt insarcinata in 4 saptamani si am descoperit ca am Rh negativ, iar sotul pozitiv. Nu stiu prea multe despre asta si as avea nevoie de un sfat.

Raspuns:

Incompatibilitatea de grup Rh e o problema care poate interesa multe persoane care se pregatesc sa aiba un copil, asa incat voi da un raspuns mai detaliat. Compozitia sangelui difera de la om la om, ceea ce da nastere mai multor tipuri de grupe sanguine.

Majoritatea oamenilor au in sange factorul Rh (prescurtarea de la o maimuta cu sange apropiat de cel al omului, Macacus Rhesus, un fel de eroina a laboratoarelor). Sangele acestor oameni, avand componenta respectiva, se numeste Rh pozitiv. 

Cam 15 la suta dintre oameni nu au totusi aceasta componenta, deci sangele lor este Rh negativ. Daca unei persoane Rh negativ ii vom face o transfuzie cu sange Rh pozitiv, sistemul imun al primei persoane (gazda transfuzata) va identifica sangele primit ca fiind strain si va forma anticorpi anti-Rh.

Nu se va intampla nimic rau, doar ca au aparut acesti anticorpi in sangele gazdei. La o noua transfuzie insa, in care de data aceasta cel cu Rh pozitiv este gazda si primeste o transfuzie cu sange Rh negativ cu anticorpi preformati antiRh, sangele gazdei va fi hemolizat (=distrus), fiind considerat inamic de catre anticorpii antiRh.

Daca o femeie are Rh negativ, dar a mai fost expusa sangelui Rh pozitiv (in practica se intampla asta prin sarcini anterioare si mai ales prin avorturi sau cezariene anterioare) este de asteptat ca ea sa fi dezvoltat anticorpi antiRh. La o noua sarcina (in care presupunem din nou ca embrionul/fatul are Rh negativ) exista posibilitatea ca sangele mamei sa se amestece in cantitati variabile cu cel al fatului si sa apara grade diferite de hemoliza, de la un banal icter neonatal pana la moartea fatului in uter.

Nivelul anticorpilor antiRh poate fi dozat si poate da o imagine despre cat este de mare amenintarea. Pentru a nu se dezvolta anticorpi anti-Rh se poate administra un tratament cu imunoglobuline (gamaglobuline), care are efect asupra sarcinilor urmatoare.

Mai exista o analiza, numita test Coombs indirect, care poate masura gradul hemolizei, altfel spus deosebeste o problema mica de tot de un dezastru. Deoarece administrarea imunoglobulinelor poate falsifica testul Coombs, acesta trebuie facut mai intai.

Concluzii: 

- incompatibilitatea de grup Rh nu are consecinte la prima sarcina, ci numai la urmatoarele.
- pentru a minimaliza aceste consecinte, dupa orice sarcina terminata prin nastere si mai ales cezariana sau prin avort ar trebui administrate imunoglobuline (fapt neglijat in practica)
- incompatibilitatea de Rh se considera risc obstetrical crescut si sarcina este cel mai bine supravegheata de medicul obstetrician (sarcinile fara risc crescut sunt cel mai bine supravegheate de medicul de familie).
- primul lucru care trebuie facut este dozarea anticorpilor antiRh. Daca ei apar in cantitate mare trebuie facut un test Coombs indirect.

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR

specialist in medicina familiei

www.doctordragomir.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incompatibilitatea de rh Incompatibilitatea de rh

Articole recomandate

Citeste si despre