Sindromul Couvade: De ce simte un tata ca este insarcinat

/ / Modificat: 2019-02-05
Sindromul Couvade: De ce simte un tata ca este insarcinat

Esti insarcinata si tatal viitorului copil are greata, se ingrasa si are pofta de cornuri la miezul noptii la fel ca tine? Nu te panica. Unii barbati resimt simptomele de sarcina.

Acestia se confrunta cu anumite schimbari biologice, la fel ca partenerele lor, fara sa-si dea seama.

Oamenii de stiinta au descoperit ca este vorba despre sindromul Couvade, care afecteaza unii barbati si se manifesta prin aparitia simptomelor foarte asemanatoare cu cele ale sarcinii.

Se numeste Sindromul Couvade dupa cuvantul francez "couver", care inseamna incubatie sau reproducere.

Nu este doar psihologic

Contrar a ceea ce s-a crezut pana acum cativa ani, nu este un efect psihosomatic, ci real, deoarece poate provoca modificari la nivelul testosteronului, precum si niveluri ridicate de prolactina (hormonul care stimuleaza productia de lapte in glandele mamare). Din aceasta cauza, apare o tulburare ca sarcina psihologica, ambele fiind probleme doar in mintea persoanei respective.

Ce simptome are un barbat cu sindromul Couvade?

Barbatii care "simt" sarcina partenerei lor, imita simptomele obisnuite ale femeii insarcinate. In general, efectele incep in primul trimestru de sarcina si se termina cand copilul se naste.

Cele mai frecvente simptome sunt: greata, varsaturi, modificari ale dispozitiei, pofta, cresterea in greutate, oboseala, tensiune scazuta, dureri de picioare, repulsie pentru mirosuri si alimente si chiar dureri abdominale similare cu contractiile femeii insarcinate.

Sunt schimbari care nu sunt considerate grave, deoarece nu reprezinta niciun pericol pentru sanatatea tatalui, desi pot fi destul de enervante.

Ce barbati sunt afectati de acest sindrom

Sindromul Couvade apare, de obicei, in cuplurile cele mai afectuoase. In majoritatea cazurilor, acesti barbati sunt foarte implicati in ingrijirea copiilor lor si sunt parinti foarte buni.

Motivele pot fi mai multe. Schimbarile hormonale ale femeilor pot afecta hormonii barbatului, excesul de empatie cu viitoarea mama il face sa simta ca este insarcinat, astfel incat sa vrea sa imparta tot ce este legat de perioada de gestatie. Anxietatea pentru ce se va intampla produce o scadere a testosteronului, care ar putea fi, de asemenea, o cauza a simptomului, iar gelozia pentru ca bebelusul este in burtica mamei ar putea fi cea care l-a provocat.

Desi poate fi destul de enervant, sindromul Couvade nu prezinta niciun pericol pentru barbatii care sufera din aceasta cauza.

Daca partenerul tau trece printr-un episod al acestei tulburari, un psiholog va poate ajuta sa depasiti etapa mult mai usor.

Unele studii spun ca intre 10 si 55% dintre barbatii care urmeaza sa aiba un copil sufera de sindromul Couvade.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tata

Articole recomandate

Citeste si despre